Thursday , March 28 2024

Explozie a prețurilor materialelor de construcții. Scumpire fără precedent a materiilor prime

Constructorii trag un semnal de alarmă și atenționează Guvernul că, fără modificarea legilor achizițiilor publice pentru a permite actualizarea valorii contractelor în situații neprevăzute și imprevizbile, derularea marilor proiecte de investiții este în pericol, se arată într-un material publicat pe arenaconstruct.ro.

Anul acesta constructorii se confruntă cu o explozie a prețurilor materialelor de construcții, generată de scumpirea fără precedent a materiilor prime. Antreprenori din construcții, producători și distribuitori de materiale de construcții au făcut propuneri de intervenție, în cadrul unei conferințe de presă organizată marți de Federația Patronatelor Societăților din Construcții, relateaza Arena Construcțiilor.

Cristian Erbașu, președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții, a precizat că este nevoie ca toți factorii implicați să se adune la masa dialogului cu scopul de a găsi soluții de deblocare a situației din sectorul construcțiilor.

Milos Jovicic, directorul general al Procema, companie producătoare și distribuitoare de oțel beton, a afirmat că prețurile materiilor prime au înregistrat creșteri uriașe în primul rând din cauza faptului că sunt globalizate și supuse unor trenduri mondiale.

Cauzele principale ale creșterilor de preț din ultimele opt luni sunt revenirea diferențiată a cererii post-pandemice. Lucru care s-a suprapus peste stocurile mici cauzate de producția redusă în perioada pandemică. A contribuit, de asemenea, și presiunea puternică a unor politici macroeconomice. Peste asta avem un specific al pieței românești care, făcând parte din UE, se supune unor bariere la import sub forma cotelor de import la aproape toate produsele siderurgice importate. ”În același timp, în România, în acest moment, deși există o producție siderurgică destul de consistentă, apar lipsuri din piața internă a unor serii de produse care sunt importante în domeniul construcțiilor”, a precizat Milos Jovicic.

Oțelul beton s-a scumpit cu 57% în ultimele 12 luni, iar banda laminată la cald cu 116%. „Sunt niște cifre destul de mari. Ne aflăm într-un vârf de preț nemaiîntâlnit în ultimii nouă ani de zile pe produse siderurgice. Nu excludem posibilitatea unei corecții de preț pe termen scurt, dar e puțin probabil să vedem o revenire a prețurilor de dinainte de pandemie”, a conchis Milos Jovicic.

De asemenea, Ovidiu Gurău, directorul comercial al TeraPlast, producător de materiale de construcții, a declarat că în acest moment se înregistrează creșteri istorice ale prețurilor materiilor prime. „Din august 2020 am început să înregistrăm creșteri la materia primă, în prima fază pe anumite categorii de produse și la valori relativ mici. Începând cu decembrie 2020, această creștere a materiilor prime a început să fie generalizată la nivelul materiilor prime utilizate în procesul de producție. Creșterile au început să fie din ce în ce mai mari și aș putea să spun că în perioada august 2020 – aprilie 2021, variația acestor prețuri la materie primă este de la 40 – 50% până la 20%. Din discuțiile avute cu furnizorii noștri de materii prime, în perioada următoare nu întrevedem o scădere a prețului la materiile prime. Nivelul acestor prețuri este la un nivel maxim istoric înregistrat de compania noastră. Ne-am focusat pentru a avea materie primă și a produce produsele noastre specifice pentru a asigura clienților stocurile necesare, dar am fost forțați ca aceste creșteri de prețuri ale materiilor prime să le transferăm în prețul final al produsului”, a explicat Ovidiu Gurău.

Totodată, Roxana Ghioca, general manager Austrotherm, o companie producătoare de materiale termoizolante, a afirmat că firma se confruntă cu cotații istorice la materiile prime. Creșterile prețurilor de achiziție a materiilor prime sunt și de peste 100%.

Continuarea AICI

 

Vezi si

70% dintre angajații din HoReCa și turism câștigă sub salariul mediu pe economie

70% dintre angajații din HoReCa și turism câștigă sub salariul mediu pe economie, media fiind …