Thursday , September 29 2022

Europenii care au investit în acţiuni americane în 2010 au obţinut cele mai bune câştiguri din ultimul deceniu

Europenii care au investit în acţiuni americane în acest an, simultan cu deprecierea euro faţă de dolar, au obţinut cele mai bune câştiguri din ultimul deceniu, pariurile pe bursa de la Tokyo fiind aproape la fel de avantajoase, potrivit unei analize Bloomberg.

Indicele S&P 500 al bursei de la New York a crescut cu 13% în 2010. Transformat în euro, avansul este de 23%, cel mai bun randament oferit de Wall Street europenilor de la crearea monedei unice în 1999.

Totodată, deşi indicele blue-chip Nikkei 225 al bursei de la Tokyo a scăzut în acest an cu 2,5%, europenii care au pariat pe acţiuni nipone se bucură de un randament de 20%, datorită aprecierii yenului, arată datele Bloomberg.

Moneda euro s-a depreciat în acest an cu 8,4% faţă de dolar, pe fondul deficitelor bugetare record, al crizei datoriilor de stat şi acordurilor de finanţare externă încheiate de Grecia şi Irlanda cu FMI şi UE.

Temerile privind noi probleme ar putea determina, în 2011, o nouă rundă de investiţii europene pe alte continente, potrivit fondului Degroof Fund Management din Bruxelles, care a oferit în acest an investitorilor din Europa un randament mediu de 24%.

“Atenţia este încă îndreptată către problemele cu datoriile din Europa, iar mulţi clienţi s-ar putea orienta către Statele Unite ca principală alternativă. A fost un an excelent pentru investitorii europeni în acţiuni americane. Au câştigat atât datorită cursului de schimb, cât şi în urma performanţelor bune ale bursei”, comentează un analist al Degroof. Fondul a gestionat în acest an investiţii de 33 de miliarde de dolari pe bursa americană, în acţiuni precum cele ale Chevron sau ale Microsoft.

Investitorii din afara Statelor Unite au cumpărat în trimestrul al treilea acţiuni de 146 miliarde de dolari pe bursa de la New York, anunţând cea mai mare creştere anuală din 2007, potrivit datelor Federal Reserve. Europa a avut o poziţie de cumpărător net de 18,3 miliarde de dolari numai în luna septembrie, cea mai mare din mai 2007.

În timp ce indicele european Euro Stoxx 50 a scăzut cu 3,5%, traderii din zona euro au obţinut în medie un randament de 29% din investiţii pe 62 de pieţe non-euro, notează Bloomberg.

Deprecierea euro faţă de dolar din acest an a fost cea mai severă din 2005, deşi deficitul bugetar al Statelor Unite a crescut în februarie la un record istoric, iar şomajul a ajuns în luna noiembrie la 9,8%.

Vezi si

Isărescu: Nu am avut altă soluție de a tempera ce se întâmplă cu prețul la energie decât să punem un tampon, cursul de schimb

Banca Națională a României nu a avut altă soluție de a tempera ce se întâmplă …