Friday , December 2 2022

Europenii, ameninţaţi de sărăcie

saracie

Aproximativ 25 de milioane de europeni riscă să ajungă sub pragul sărăciei până în 2025 dacă liderii lor menţin actualele politici de austeritate, a avertizat joi Oxfam, cu o zi înaintea unei reuniuni a miniştrilor de finanţe din Uniunea Europeană, transmite AFP.

Modelul european ‘este în prezent direct contestat de politicile de austeritate prost concepute’, se arată într-un raport al organizaţiei nonguvernamentale pentru lupta împotriva sărăciei.

Directoarea biroului european al Oxfam, Natalia Alonso, acuză declinul drepturilor sociale, ‘tăierile radicale din bugetele securităţii sociale, sănătăţii şi educaţiei, reducerea drepturilor angajaţilor şi fiscalitatea inechitabilă’, principii de bază în ultimii trei ani ale măsurilor economice adoptate în scopul redresării finanţelor publice în Europa.

‘În 2011, în cadrul Uniunii Europene 120 de milioane de persoane trăiau sub pragul sărăciei’ (mai puţin de 60% din venitul mediu), iar ‘numărul acestora ar putea creşte cu 15 până la 25 de milioane dacă măsurile de austeritate vor continua’, ridicând la peste un sfert din totalul populaţiei numărul celor ameninţaţi de sărăcie, inclusiv dacă au un loc de muncă, este de părere ONG-ul amintit.

Oxfam neagă eficienţa măsurilor de ‘excesive de reducere a datoriei’ care au afectat creşterea economică şi au dus la noi recorduri ale ratei şomajului şi a căror oportunitate face în prezent obiectul dezbaterilor în rândul iniţiatorilor acestora.

Intitulat ‘Capcana austerităţii’, raportul subliniază, de asemenea, adâncirea inegalităţilor, în favoarea ‘a 10% dintre cei mai bogaţi europeni’.

Ţările care au aplicat un regim de austeritate, Grecia şi Portugalia, în schimbul unui ajutor financiar din partea UE-FMI, dar şi Spania şi Marea Britanie ‘se vor situa în curând printre ţările cele mai inechitabile din lume’, dacă nu îşi modifică politicile, a mai menţionat Natalia Alonso.

După ce atrage atenţia asupra concluziilor trase în urma experienţelor similare din America Latină şi Asia de Sud-Est din anii 1980 şi 1990, Oxfam cere ‘statelor membre ale UE să apere un nou model economic şi social’, bazat pe o fiscalitate echitabilă şi investiţii publice în servicii şi inovaţie. (AGERPRES)

Vezi si

ONRC: Aproape 31.000 de firme au fost dizolvate până la finele lunii octombrie

Numărul firmelor dizolvate a crescut cu aproape 21%, în perioada 1 ianuarie – 31 octombrie …