Thursday , February 2 2023

Europa se revolta la adresa agentiilor americane de rating

Michel Barnier, comisarul european pentru servicii financiare, propune ca nou-înfiinţata Autoritatea Europeană de Reglementare Financiară să poate primi dreptul de a „interzice temporar” publicarea evaluărilor făcute în cazul statelor care au solicitat ajutor de la instituţiile europene sau de la Fondul Monetar Internaţional. Informaţia, publicată de Financial Times Deutschland pe surse şi preluată de o publicaţie belgiană, a fost confirmată de Barnier. Potrivit acestuia, Comisia Europeană „studiază posibilitatea de a interzice, în circumstanţe bine deficite, ratingul suveran” al unei ţări care se află în situaţia de a fi susţinută de FMI şi UE.

Barnier va prezenta propunerea sa cel mai târziu în noiembrie.

Cele mai mari trei agenţii de rating din lume sunt americane: Moody’s, Stardard&Poor’s şi Fitch. Presa europeană spune că agenţiile de rating au fost acuzate de numeroşi politicieni de pe vechiul continent că înţeleg greşit situaţia în care se află unele state, cărora le coboară calificativele în mod regulat agravând astfel criza din zona euro.

Coborârea ratingului suveran al unui stat are consecinţe grave: dobânzile la care se poate finanţa cresc rapid, ceea ce pune presiune pe capacitatea statului de rambursare a datoriilor, ceea ce conduce la o nouă coborâre a ratingului. Un cerc vicios, spun europenii.

Tot mai multe state din Europa s-au văzut în situaţia de a le fi scăzute ratingurile, în contextl crizei datoriilor suverane. Întâi a fost cazul ţărilor de la periferia zonei euro, Grecia, Portugalia şi Irlanda după care au urmat Spania şi Italia. (money.ro)

Vezi si

Numărul autorizaţiilor de construcţie a scăzut cu 14,9% în 2022

În anul 2022, s-au eliberat 43.660 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, în scădere cu …