Thursday , October 6 2022

Euro a scăzut la minimul ultimelor şase luni faţă de dolar

Euro a scăzut vineri la cel mai redus nivel din ultimele şase luni faţă de dolar, în urma aşteptărilor ca Banca Centrală Europeană (BCE) să reducă dobânda de politică monetară din cauza încetinirii creşterii economiei mondiale şi a agravării crizei datoriilor din zona euro, transmite Bloomberg.

La ora 07:37 a.m., euro era tranzacţionat la New York în scădere cu 0,5%, la 1,3812 dolari pe unitate, după ce a coborât la 1,3789 dolari pe unitate, cel mai redus nivel după 11 martie.

Moneda unică s-a depreciat cu 2,8% în această săptămână, acesta fiind cel mai amplu declin după săptămâna încheiată pe 6 mai.

Euro a scăzut vineri faţă de 12 din 16 valute importante analizate de Bloomberg, în condiţiile în care randamentul obligaţiunilor germane a atins un minim record, iar dobânzile obligaţiunilor elene un maxim istoric.

BCE a menţinut joi dobânda cheie la nivelul de 1,5% şi a redus estimările de creştere economică pentru acest an şi 2012.

Euro s-ar putea deprecia în următoarele săptămâni la 1,3 dolari pe unitate, cel mai redus nivel din ianuarie, în condiţiile în care băncile europene suferă din cauza scăderii valorii deţinerilor de obligaţiuni guvernamentale, a declarat Stephen Jen, director la SLJ Macro Partners din Londra.

Indicele dolarului, care evaluează moneda americană în raport cu un coş de şase valute, a urcat pentru a doua zi consecutiv, cu 0,5%, la 76,587. În timpul tranzacţiilor, indicele a atins 76,684, cel mai ridicat nivel după 12 iulie.

Francul elveţian a coborât cu 0,2%, la 1,21750 unităţi pentru un euro şi se îndreaptă spre o scădere săptămânală de 7,8% faţă de moneda unică, după ce a consemnat un declin record pe 6 septembrie, când banca centrală a anunţat că stabileşte un plafon maxim pentru monedă.

Vezi si

BNR majorează dobânda de referință cu 0,75%

Banca Națională a României a majorat cu 0,75% rata dobânzii de politică monetară. Decizia a …