Monday , February 6 2023

Energia ieftină nu se mai întoarce, iar în următoarele luni toată Europa va simți șocul facturilor

Încet, chiar și oficialii BCE încep să accepte că actualul val de inflație este mai puternic și mai persistent decât au crezut la început, în mare parte din cauza energiei mai scumpe. Iar specialiștii spun că energia va rămâne scumpă mult timp de-acum încolo. Acest lucru va aduce schimbări și tendințe noi peste tot în Europa.

În primul rând, pe termen scurt vor persista prețurile extrem de ridicate la energie și se vor înteți intervențiile statului, cred analiștii de la firma de analiză și consiliere în afaceri IFUA. Apoi, lumea-și poate lua gândul de la prețurile mici de dinainte de criză.

În următorii ani, va crește volatilitatea pe piețele gazelor naturale și electricității. O altă urmare este că populația și afacerile se vor adapta la scumpiri prin reducerea consumului, fie prin economie, fie prin utilizarea mai eficientă a resurselor existente. Guvernele vor căuta surse de energie mai predictibile, iar marii consumatori de energie vor fi tentați să aleagă calea autosuficienței. De asemenea, criza din energie va aduce schimbări de natură fiscală. În sectorul taxe și impozite corporate, guvernele ar putea aplica discounturi pentru investițiile în eficientizarea consumului de energie.

În plus, autoritățile centrale și locale va trebui să-i asiste, cu reduceri de taxe, pe consumatorii vulnerabili în condițiile în care prețurile mari afectează cheltuielile și moralul clasei de mijloc, coloana vertebrală a celor mai multe economii. În comerț, energia mai scumpă va face neprofitabilă producția de fructe și legume în sere în zonele mai reci ale continentului, de acest lucru urmând să profite producătorii din țări cu climă mai caldă, cum ar fi Turcia și Spania.

Vicepreședintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis a spus, luna aceasta, că inflația din zona euro, inima economică a Uniunii Europene, va continua să accelereze în următoarele luni, mai ales din cauza creșterii prețurilor materiilor prime și energiei. El a asigurat însă că inflația va începe să scadă în 2022.

Mai recent, banca centrală a Olandei a avertizat că inflația din zona euro va persista mai mult decât s-a crezut inițial. Factori trecători prin natura lor, precum cererea puternică din partea consumatorilor, întreruperile de pe lanțurile de aprovizionare și scumpirea energiei și materiilor prime, se vor menține mai mult timp decât s-a estimat până acum. „Cu cât actuala inflație ridicată se menține mai mult, cu atât este mai mare riscul ca ea să marcheze comportamentul gospodăriilor și firmelor, producând efecte de runda a doua“, se arată într-un comunicat al băncii olandeze.

În final, tot recent, nemțoaica Isabel Schnabel, membră a boardului executiv al BCE, a spus că există un risc în creștere ca inflația să se răspândească și să persiste. Ea a explicat că există „anumiți factori de structură“ care vor împinge în sus prețurile energiei în următorii ani, cel care se remarcă cel mai mult fiind tranziția Europei spre energia verde.

Schnabel este considerată un oficial al BCE echilibrat și deschis și nu economistul german tipic care are o aversiune față de dobânzile mici, politici monetare laxe în general și datorii.

Prin urmare, scumpirea energiei – a electricității, carbunelui și gazelor naturale – este unul din motoarele principale ale actualului val de inflație și nu poate fi ignorată, având efecte profunde și de durată. De aceea, unele guverne au intervenit deja pentru a-și proteja partea vulnerabilă din populației și economie, cu plafonări de prețuri sau ajutoare la plata facturilor, fie că este vorba de ecomomii mari și mature, cum este Franța, fie de țări mai sărace ca Ungaria și România.

Analiștii cred că astfel de acțiuni din partea autorităților vor continua, mai ales că prețurile s-ar putea menține foarte ridicate cel puțin încă o jumătate de an, adică până vine vremea caldă.

Ideea că urmează mai multe intervenții este justificată și de faptul că prețurile mari ale energiei tranzacționate pe piețe se vor vedea în facturile populației în cele mai multe state europene începând cu această lună. Iar din ianuarie, toată lumea va simți din plin impactul scumpirilor. Aceasta poate însemna un sfârșit de iarnă tragic pentru mulți jucători din ecomomie și o criză economică mai gravă. Guvernele vor fi forțate să intervină, chiar și pentru consumatorii industriali sau din agricultură. Spre exemplu, cultivatorii de roșii de seră din Polonia se plâng că din cauza costurilor mai mari cu electricitatea, îngrășămintele și combustibilul (cărbunele și gazele naturale) nu pot obține profit, iar situația lor se înrăutățește de la o zi la alta. Costurile de producție sunt așteptate să se dubleze, iar importurile din țări cu climă mai blândă precum Spania și Turcia să crească. (Mediafax)

Vezi si

Cadariu, despre turiști în România: În decembrie, aproape la același nivel cu cel dinaintea pandemiei

Fiecare român poate fi ambasadorul țării noastre și fiecare dintre noi își poate convinge confrații …