Wednesday , October 4 2023

Elicoptere Super Puma MK1 vor fi produse la Ghimbav în colaborare cu Airbus

superpuma

Ministrul Economiei, Constantin Niță, și președintele Airbus Helicopters, Guillaume Faury, au semnat miercuri un memorandum de înțelegere pentru ca IAR Braşov să ia parte la producţia de elicoptere Super Puma MK1.

Prezent la semnarea memorandumului de înţelegere între Guvernul României şi Airbus Helicopters privind ‘Proiectul Super Puma MK 1’, premierul Victor Ponta a vrut să asigure “de tot sprijinul Guvernului pentru acest proiect la care s-a lucrat şi trebuie să se lucreze în continuare foarte rapid”.

“Vreau să mulţumesc reprezentanţilor Airbus Helicopters pentru că au încredere în acest parteneriat şi în acest proiect pe care îl desfăşoară în România şi îmi doresc anul viitor să participăm la momentul deschiderii noii linii de producţie şi în 2016 să zburăm împreună cu noul elicopter asamblat în România”, a afirmat prim-ministrul.

Ponta a amintit că România deţine deja de la compania Airbus 8 elicoptere EC185 pentru SMURD şi s-a arătat convins că ministerele Apărării şi de Interne vor beneficia de pe urma propiectului Super Puma MK1.

“În perioada următoare atât armata, Ministerul Apărării Naţionale, cât şi Ministerul de Interne au nevoie să-şi modernizeze fllotele de elicoptere şi sunt convins că un produs fabricat în România cu tehnologia cea mai înaltă la nivel mondial este un obiectiv pentru ministerele de resort”, a spus Ponta.

El a adăugat că la proiect s-a lucrat mult timp şi trebuie să se lucreze în continuare, astfel încât în 2015 să se deschidă linia de producţie pentru Super Puma MK1, iar în 2016 să poată zbura prima aeronavă produsă de acest tip produsă la Ghimbav.

Airbus Helicopters și IAR Brașov S.A. au dezvoltat cu succes în sistem joint-venture compania Eurocopter Romania (ECRom), care asigură mentenanța, reparațiile și activitățile de revizii generale pentru elicoptere. ECRom a devenit un furnizor român important pentru mentenanță, reparații și activitățile de revizii generale. Ministerul Economiei, în calitate de acţionar majoritar, va sprijni IAR SA Braşov pentru a deveni un actor principal în proiectul de fabricaţie al elicopterului de tip Super Puma MK1, prin producerea de subansamble și componente ale elicopterului.

“Am încredere că, pe baza acestui Memorandum, cele două companii vor coopera pentru dezvoltarea capacităților de producție pentru Super Puma MK1, ceea ce va marca repunerea României pe harta producătorilor mondiali de elicoptere. Pentru România, acest parteneriat înseamnă locuri de muncă directe și indirecte, dezvoltarea industriei de aviație, satisfacerea pieţei locale dar şi a pieţei de export cu nevoi diferite de dotare cu elicoptere grele, taxe și impozite la bugetul consolidat al statului”, a declarat ministrul Economiei, Constantin Niță.

Pentru IAR SA Brașov, cooperarea în domeniul industriei de fabricație a elicopterelor a început în anul 1970 odată cu cumpărarea de către România a licenţei de fabricare a elicopterului SA/IAR 316 B Aloutette III, continuată apoi în anul 1974 prin achiziţionarea de către România a licenţei de fabricare a elicopterului SA/IAR 330 Puma, fapt care a permis companiei să asigure necesarul de elicoptere pentru toate instituţiile statului dar în acelaşi timp a făcut ca România să înregistreze un volum important de export al acestor modele de elicoptere. Un alt pas important îl reprezintă înfiinţarea în anul 2002 a societăţii mixte Eurocopter România SA, cu participarea Airbus Helicopters şi IAR SA Braşov, societate care în cei 12 ani de la înfiinţare a devenit un pilon al industriei de aviaţie din România. Consolidarea parcului industrial aeronautic de pe platforma IAR SA Braşov s-a făcut şi prin dezvoltarea în perioada 2009-2010 a companiei Premium Aerotec SRL – companie aparţinând concernului Airbus Group – şi care în prezent realizează componente pentru o întreagă gamă de avioane din familia Airbus.

 

 

Vezi si

Facturarea electronică generalizată, la un pas de implementare. Când dispare efectiv factura pe hârtie

Toți contribuabilii care derulează operațiuni taxabile în România trebuie să fie gata, încă de la …