Sunday , November 27 2022

Economist al Băncii Mondiale: România poate deveni EXPORTATOR de energie

bec

România ar putea deveni, pe termen lung, un exportator de energie, însă este prioritar să alinieze preţurile la cele europene pentru a stimula investiţiile şi eficienţa energetică, a declarat marţi Cătălin Păuna, economist senior al reprezentanţei Băncii Mondiale (BM) în România.

“Referitor la exportul de energie, pe termen lung, având în vedere structura sistemului energetic şi resursele din Marea Neagră, am putea deveni un exportator. Dar nu trebuie să ne propunem să devenim exportator de energie în măsura în care nu vedem un beneficiu clar în acea zonă”, a afirmat Păuna la o conferinţă organizată de Ziarul Financiar.

El a arătat că România trebuie, de exemplu, să reducă dependenţa energetică prin utilizarea mai eficientă a resurselor interne, care pot substitui importurile de gaze naturale.

“Însă nu poţi să exploatezi resursele respective în măsura în care piaţa nu funcţionează pe deplin, în măsura în care preţul nu este corect, ci este departe de preţul de piaţă, pentru că randamentele respective nu justifică investiţia, iar un investitor privat nu mai are garanţia că-şi va recupera investiţia”, a spus Păuna.

El a precizat că o prioritate pentru România este alinierea preţurilor la energie la nivelul celor din Europa, pentru stimularea investiţiilor şi a eficienţei energetice.

“Economia românească este încă ineficientă din perspectivă energetic, în sensul că pentru a produce o unitate de produs intern brut consumăm de trei ori mai multă energie pe medie decât resul Europei’, a menţionat Păuna.
Potrivit acestuia, alte domenii cu potenţial sunt infrastructura, agricultura sau sectorul IT.

Vezi si

O companie din România va construi cele 3 loturi ale Autostrăzii Focşani-Bacău (A7)

Contractele pentru execuţia celor trei loturi ale Autostrăzii Focşani-Bacău au fost câştigate de un constructor …