Wednesday , December 7 2022

Economia zonei euro, pentru prima dată în scădere timp de 2 ani la rând, într-o “criză a şomajului”

somah

Comisia Europeană (CE) a înrăutăţit prognoza de creştere economică a zonei euro pentru acest an la -0,4%, pe fondul crizei datoriilor de stat şi problemelor din sectorul bancar, iar comisarul european Olli Rehn a vorbit despre o “criză a şomajului”, care trebuie combătută prin reforme structurale.
Astfel, Produsul Intern Brut (PIB) al zonei euro va scădea în acest an cu 0,4%, cu o revenire modestă, de 1,2%, anticipată pentru anul viitor, potrivit prognozei economice de primăvară, prezentată vineri de CE.
În prognoza economică de iarnă din februarie, Comisia estima o contracţie economică de 0,3% în acest an pentru zona euro, urmată de o creştere cu 1,4% în 2014.
Pentru UE, prognoza de primăvară prevede o scădere de 0,1% a PIB în acest an, urmată de o revenire cu 1,4% anul viitor.
Comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, a afirmat că procesul de consolidare a finanţelor publice trebuie să continue, dar într-un ritm mai lent, indicând astfel un nou pas înapoi faţă de politica de austeritate promovată în ultimii ani de liderii europeni.
Olli Rehn a vorbit şi despre o “criză a şomajului” în Europa.
“Având în vedere recesiunea prelungită, trebuie să facem tot posibilul pentru a depăşi criza şomajului din Europa”, a spus oficialul CE, citat de Bloomberg.
Rehn cere adoptarea de “reforme structurale” care să faciliteze crearea de locuri de muncă.
Şomajul va atinge în acest an 12,2% în zona euro şi 11,1% în UE, cote care se vor menţine şi anul viitor, potrivit raportului.
Inflaţia va continua să scadă, la 1,6% în zona euro, respectiv 1,8% la nivelul UE, trend care se va prelungi şi anul viitor.
BCE a redus joi dobânda de politică monetară din zona euro cu 0,25 puncte procentuale, la 0,5%, încercând astfel să stimuleze creditarea către economie.

Vezi si

Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de buget pentru 2023

Ministerul Finanțelor a publicat aseară proiectul de buget pentru 2023, configurat pe un cadru economic …