Thursday , October 6 2022

Economia Rusiei o ia la vale. Medvedev: Platim pretul pentru anexarea Crimeii

medvedev,jpg

Economia Rusiei s-a contractat cu aproape 2% in ultimul trimestru, fata de aceeasi perioada a anului trecut, a transmis, marti, premierul Dmitri Medvedev, dand vina pe sanctiunile impuse de Occident si scaderea pretului petrolului.

Oficialul a incercat sa linisteasca populatia, dand de inteles ca ce a fost mai rau a trecut.

El a precizat ca cel mai grav declin a fost inregistrat la finalul anului trecut si la inceputul lui 2015, insa situatia a inceput sa se stabilizeze, informeaza Bloomberg.

“Nu trebuie sa existe nicio iluzie. Astazi, ne confruntam nu doar cu efectele pe termen scurt ale crizei: daca presiunea externa va creste, iar pretul petrolului va ramane la un nivel scazut pentru ceva vreme, atunci va trebui sa ne dezvoltam in cadrul unei noi realitati economice, care ne va testa puterea in totalitate”, a explicat Medvedev.

Economia Rusiei se indreapta vertiginos spre recesiune, in contextul prabusirii pretului titeiului si in conditiile in care se confrunta cu cea mai grava criza monetara din 1998 incoace.

Mai mult, sanctiunile impuse de Occident dupa izbucnirea conflictului din Ucraina au blocat accesul companiilor rusesti la finantare internationala.

Medvedev a estimat costurile suferite de tara sa anul trecut din aceasta cauza la 25 de miliarde de euro, adica 1,5% din PIB, insa in 2015 suma ar putea creste considerabil.

“Rusia plateste pretul pentru alipirea Crimeii de la Ucraina”, a explicat premierul rus.

Vezi si

BNR majorează dobânda de referință cu 0,75%

Banca Națională a României a majorat cu 0,75% rata dobânzii de politică monetară. Decizia a …