Monday , December 5 2022

Economia Romaniei a crescut cu 3,7% in primele 6 luni din 2015

bani

Economia Romaniei a crescut cu 3,7% in primul semestru din 2015, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

Datele au fost publicate, vineri, de Institutul National de Statistica (INS) si se refera la cele pe seria bruta. Pe seria ajustata sezonier, avansul e de 3,8%.

De asemenea, produsul intern brut a urcat in trimestrul al doilea cu 3,2% pe serie bruta si cu 3,7% pe serie ajustata sezonier, fata de intervalul similar din 2014.

Dar comparativ cu perioada ianuarie-martie 2015, cresterea a fost mica, de 0,1%.

Estimarile sunt de tip “semnal”, ceea ce inseamna ca trebuie interpretate ca o viziunie de ansamblu, avand in vedere ca ar putea fi modificate in perioada urmatoare.

Seria ajustata sezonier a produsului intern brut trimestrial a fost recalculata ca urmare a includerii estimarilor pentru trimestrul doi din 2015, fiind revizuita fata de varianta publicata in iulie, se arata in comunicatul Institutului National de Statistica (INS).

Astfel, estimarile pentru primul trimestru au fost revizuite de la 1,5% la 1,4% fata de ultimul trimestru al anului trecut si de la 4,1% la 3,8% comparativ cu perioada similara a anului trecut, in timp ce datele pentru ultimul trimestru din 2014, comparativ cu trimestrul al treilea, au fost modificate de la 1% la 0,9%, iar pentru trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul al doilea de la 2,2% la 1,3%.

Totodata, PIB-ul din al doilea trimestru al anului trecut fata de primul trimestru a fost revizuit de la -0,6% la +0,2%, iar pentru primul trimestru fata de ultimul trimestru din 2013 indicii au fost modificati de la 0,1% la 0,2%.

INS precizeaza ca seriile ajustate sezonier se recalculeaza trimestrial ca urmare a modificarii modelelor adoptate, a numarului de regresori folositi, a modificarii seriilor brute si a numarului de observatii disponibile.

Vezi si

Creditorii Cineworld analizează varianta vânzării lanţului de cinematografe Cinema City, inclusiv a celor din România

Creditorii operatorului britanic de cinematografe Cineworld Group au purtat discuţii pe tema divizării grupului şi …