Thursday , March 28 2024

Dominoul european incepe sa cada

Mario Monti, soluţia salvatoare pentru Italia, nu a reuşit să salveze încă nimic. Randamentele cerute de investitori la obligaţiunile pe 10 ani au trecut din nou de pragul critic de 7%, după ce la sfârşitul săptămânii trecute doar intervenţia Băncii Centrale Europene le-a ţinut în frâu. Se pare că şi astăzi BCE este în piaţă şi cumpără obligaţiuni pentru a apăra pragul de 7%.

Spania trăieşte şi ea periculos. Dobânzile au ajuns în cazul lor la 6,32%, acolo unde nu au mai fost din luna august, înainte de intervenţia în forţă a BCE. Ibericii plătesc în acest moment cele mai mari dobînzi de la înfiinţarea euro în comparaţie cu Germania: 4,57 puncte procentuale. După exemplul italian, Trezoreria spaniolă se împrumută efectiv foarte scump. A vândut astăzi bonduri de 3,2 miliarde de euro la 2 ani, sub ţinta de 3,5 miliarde, la un randament de 5,02%, faţă de 3,61% la o licitaţie similară din octombrie.

Franţa începe să fie şi ea cuprinsă de toropeală din sud. Diferenţa (spread) între dobânzile la obligaţiunile franceze pe 10 ani şi cele nemţeşti similare a atins un nou record al Zonei euro la 1,89 pp. Austria, altă ţară AAA, plăteşte dobânzi identice.

Belgia se îndreaptă hotărât spre pragul record de 5%, unde a mai fost de câteva ori şi în 2008.
Bursele europene cad şi ele cu 1,5-2,6%, euro pierde 0,6% faţă de dolar.

Investitorii caută bondurile nemţeşti, care par în acest moment singurele active cu venit fix credibile din Europa. Acestea au randamente de 1,75%, aproape de minimele istorice ale Zonei euro.

Dintre toate ţările Uniunii Europene, România a înregistrat cea mai mare creştere economică în T3 faţă de T2 cu 1,9%. Datele colectate până acum de Eurostat de la autorităţile din ţările UE arată că Ciprul, Portugalia, Grecia, Olanda (aici datele nu sunt ajustate sezonier) au înregistrat o contracţie a PIB în T3 faţă de T2, în timp ce patru ţări au stagnat. Economia Zonei euro şi a UE a crescut per total cu doar 0,2% în T3 faţă de T2, ceea ce nu e foarte încurajator pentru perioada următoare. Singurele veşti bune din economie vin din Germania şi Franţa, unde PIB a crescut de la trimestru la trimestru cu 0,5, respectiv 0,4%. (analiza money.ro)

Vezi si

Firmele care nu pot introduce facturi în sistemul RO e-Factura sunt scutite de amenzi până la 31 mai

Guvernul prelungește cu două luni, până la 31 mai, perioada în care firmele nu primesc …