Thursday , April 18 2024

Doar 0,04% din firmele românești primesc sprijin prin PNRR. Jianu: Se irosesc banii pe cheltuieli administrative

Măsurile de sprijin introduse în Planul Național de Redresare și Reziliență pentru întreprinderile mici și mijlocii acoperă 0,04% din totalul IMM-urilor din România, a declarat, marți, președintele Consiliului Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, într-o conferință de presă.

“Cu privire la măsurile de susținere a mediului de afaceri, în PNRR am identificat 8 programe, în valoare de 1,335 de miliarde de euro. Acestea realizează o susținere pentru 3.246 de firme. Avem două programe mai consistente, fiecare în valoare de câte 300 de milioane de euro, alte două programe în valoare de 200 de milioane de euro, trei programe în valoare de câte 100 de milioane de euro și un program în valoare totală de 35 de milioane de euro. În total avem 1,3 miliarde de euro susținere pentru 3.246 de firme, care reprezintă 0,04% din totalul IMM-urilor din România. Deci, aceasta este principala reformă pe care o realizează PNRR pentru numai 3.200 de firme, adică pentru 0,04% din totalul IMM-urilor din România”, a afirmat Florin Jianu (foto). El a subliniat că 22% din valoarea totală a măsurilor de sprijin acordate mediului de afaceri nici măcar nu ajung la IMM-uri, reprezentând comisioane pentru diferite entități.
“Din analiza cheltuielilor finanțate din PNRR rezultă faptul că 22% din valoarea totală prevăzută pentru mediul de afaceri, respectiv 286 de milioane de euro, vor reprezenta costuri de administrare și cheltuieli pentru comisioane ale unor entități terțe. Acest lucru este menționat la pagina 676 din PNRR, în care ni se spune clar că vor merge costuri și comisioane de management în valoare de 0,5% anual pentru implementarea unuia dintre fonduri, respectiv costuri și comisioane de management la un plafon indicativ de 20%. Deci, din 1,3 miliarde de euro, 286 de milioane de euro vor merge pe comisioane de administrare, comisioane bancare, asistență tehnică, comisioane de management. Deci, practic, o cincime din banii alocați nici măcar nu vor ajunge la IMM-uri. Din calculele noastre, acești 286 de milioane de euro ar fi putut să însemne susținerea pentru cel puțin 6.000 de start-up-uri, printr-un program destinat start-up-urilor. De altfel, start-up-urile sprijinite prin PNRR se ridică la numărul miraculos de 69. Am identificat acolo 69 de start-up-uri care vor fi sprijinite prin PNRR”, a adăugat Florin Jianu.
Liderul organizației patronale a apreciat că măsurile din PNRR destinate mediului de afaceri nu vor ajuta la o reformă majoră în domeniu.
“Din păcate, nu vom realiza reforme majore cu acest PNRR, pentru că am identificat un număr de 3.200 de firme care reprezintă mult prea puțin pentru nevoile actuale de redresare, de susținere a sectorului IMM. Când sprijini 0,04% din totalul sectorului de IMM nu poți să spui că realizezi reforme majore. Când merge pe comisioane 22% din totalul alocării pentru mediul de afaceri, iar nu poți să spui că susții o reformă majoră. Când ai un număr ridicol de 69 de start-up-uri pe care le susții, la nivelul unei economii care are atât de mare nevoie de susținerea start-up-urilor și a IMM-urilor pentru redresare în această perioadă, nu poți să spui că realizezi o mare reformă”, a subliniat acesta.
Președintele Consiliului Național al IMM-urilor a arătat că Germania va începe în câteva săptămâni implementarea PNRR, în timp ce România va mai aștepta luni de zile până la debutul programului.
“Germania a anunțat zilele trecute că în 2-3 săptămâni va începe implementarea PNRR. La noi se spune că mai așteptăm luni de zile, după aceea vom aștepta un ok din partea Comisiei Europene… De ce vor începe Germania și celelalte țări? Pentru că ele au făcut două lucruri: au zis că pun bani în reforme care deja există și că potențează aceste reforme, deci ei oricum făceau aceste investiții sau le aveau în plan. Vine PNRR, care înseamnă de fapt o decontare, deci e o asumare foarte clară a acestor lucruri. N-am auzit nicio țară spunând: ‘Așteptăm aprobarea PNRR-ului peste niște luni de zile, după care vedem cum va începe implementarea’. Asta înseamnă redresarea unei economii, orice zi de întârziere înseamnă niște mii de firme care se închid”, a susținut Jianu. (Agerpres)

Vezi si

Cât sunt dispuși românii să plătească pentru cazare în perioada minivacanței de Paști

67,5% dintre români spun că ar plăti între 150 și 300 de lei/camera dublă/noapte, iar …