Monday , December 5 2022

Distribuitorii de gaze vor creşterea preţurilor în trepte de 5%, 7% şi 9% până în septembrie

Distribuitorii de gaze naturale au cerut majorarea preţurilor în trei trepte până în luna septembrie, cu 5%, 7% şi 9%, pentru acoperirea pierderilor, a declarat miercuri deputatul PSD Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrie şi Servicii din Camera Deputaţilor.

Prima creştere cerută de distribuitori, de 5%, ar urma să fie aplicată la 1 aprilie, a doua, de 9%, la 1 iulie, iar cea de-a treia, de 7%, la 1 septembrie.

Iancu a afirmat, la un seminar pe tema listării companiilor energetice la bursă, că este nevoie de protecţia consumatorilor vulnerabili şi, pe de altă parte, a criticat listarea companiilor pe piaţa de capital în condiţiile actuale, afirmând că “piaţa este jos”.

La începutul lunii martie, Ministerul Economiei a anunţat că preţul gazelor naturale plătit de populaţie nu ar trebui să crească, nici în această perioadă nici “în viitor”, neexistând motive pentru o astfel de evoluţie.

Distribuitorii de gaze au cerut ANRE de mai multe ori în ultimii ani majorarea tarifelor, motivând că vând în pierdere şi nu îşi mai pot acoperi costurile, ceea ce i-ar putea determina să întrerupă alimentarea cu gaze a consumatorilor şi să reducă investiţiile.

Vezi si

INS: Mai mulți bărbați șomeri în România decât femei

Rata şomajului a crescut în luna octombrie cu 0,1 puncte procentuale, faţă de cea înregistrată …