Tuesday , January 31 2023

Directorul FMI crede că piețele financiare sunt prea optimiste cu privire la Europa

lagarde

Directorul general al Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde, a avertizat vineri că avansul economic în Europa ar putea fi grav afectat dacă inflația rămâne la un nivel scăzut, adăugând că piețele financiare sunt, probabil, prea optimiste cu privire la Europa, transmite Reuters.

La câteva zile după ce FMI a dat publicității propriul său raport cu privire la zona euro, în care avertizează că orice noi șocuri ar putea opri relansarea economică, Lagarde a reluat vineri mesajul la o conferință organizată la Paris. ‘Vestea bună este că economia europeană își revine din criză. Încrederea se îmbunătățește și piețele financiare sunt optimiste. Probabil prea optimiste comparativ cu fundamentele’, a spus Lagarde la o conferință organizată de Fundația Robert Schuman.

FMI a cerut statelor din zona euro să sprijine cererea economică, să finalizeze reforma din sectorul bancar și să avanseze reformele structurale.

‘Există pericolul unui cerc vicios: un nivel ridicat al șomajului și un raport mare datorie-PIB riscă să pună în pericol investițiile și să conducă la o creștere mai mică în viitor’, a avertizat Lagarde.

De asemenea, directorul general al FMI a sfătuit Banca Central Europeană să mențină politica monetară ultrarelaxată până când cererea privată își va reveni pe deplin și totodată a făcut un apel către statele UE să înlăture obstacolele structurale care afectează crearea de locuri de muncă și productivitatea.

La rândul său, în ultimul său raport anual, publicat la finele lunii iunie, Banca Reglementelor Internaționale a avertizat că dobânzile reduse au dat naștere la un sentiment de falsă securitate în rândul guvernelor și piețelor financiare. (Agerpres)

Vezi si

Hotărâre Guvern: Lemnul rotund și despicat de lucru poate fi valorificat fără licitație și fără negociere

Guvernul a adoptat marţi o Hotărâre care modifică Regulamentul de valorificare a masei lemnoase din …