Directorul financiar Huawei, fiica fondatorului companiei, a fost arestat în Canada

6/12/18 ora:1:01pm

Directoarea financiară a Huawei a fost arestată în Canada. Poliţiştii au pus în aplicare un mandat emis pe numele acesteia în Statele Unite.
Femeia este fiica fondatorului companiei şi a fost reţinută pe aeroportul din Vancouver.

Wanzhou Meng (foto), directorul financiar al Huawei, a fost arestata după ce SUA a formulat o cerere de extrădare pe numele său.

O audiere în vederea stabilirii cauțiunii a fost stabilită pentru vineri, au declarat oficialii canadieni. Nu sunt disponibile alte detalii, doamna Meng solicitând interzicerea oricărei publicități legate de numele ei.

Măsura vine pe fondul unei tensiuni sporite în ceea ce privește comerțul și tehnologia dintre Beijing și Washington după ce președintele american Donald Trump și președintele Chinei, Xi Jinping, au fost de acord cu semnarea unui armistițiu temporar pentru a le permite negociatorilor să lucreze la o înțelegere.

Huawei a declarat că doamna Meng a fost arestată de autoritățile canadiene la solicitarea Statelor Unite, “pentru a răspunde unor acuzații nespecificate” în districtul estic din New York.

“Compania a primit foarte puține informații cu privire la acuzații și nu este conștientă de vreo greșeală făcută de doamna Meng”, a declarat un purtător de cuvânt al Huawei, adăugând că societatea “respectă toate legile și reglementările în vigoare, inclusiv controlul aplicabil la export”.

Furnizorul chinez de echipamente de telecomunicații ZTE a fost amendat cu 1,2 miliarde de dolari în 2017 pentru încălcarea sancțiunilor aplicate Iranului și Coreei de Nord. Arestarea doamnei Meng este cea mai recentă lovitură pentru gigantul tehnic chinez, care a devenit supus unui control internațional mai dur.

În această săptămână British Telecom a anunțat că intenționează să elimine echipamentele Huawei din rețeaua 4G, operatorul de telecomunicații din Marea Britanie urmând să interzică de asemenea companiei chineze să liciteze pentru rețeaua 5G. Decizii similare au fost luate de SUA, Australia și Noua Zeelandă din motive de securitate națională.

HotNews