Saturday , October 1 2022

Direcțiile Agricole Județene preiau partea birocratică a procesului de accesare a programelor destinate legumicultorilor

 Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a anunțat simplificarea procesului de accesare a ajutoarelor destinate legumicultorilor, prin programele “Tomata”, susținerea de legume în spații protejate și de susținere a producției de usturoi românesc.

Potrivit unui comunicat de presă al ministerului de resort, având în vedere că, pentru Ciclul I de producție, cultivatorii de tomate pot depune la Direcțiile Agricole Județene (DAJ) cereri pentru obținerea ajutorului de minimis, până la data de 1 martie 2022, pentru fermierii care din diverse motive nu au reușit să obțină și să depună certificatul de atestare fiscală și cazierul fiscal, Direcțiile Agricole Județene vor proceda la completarea dosarelor și vor solicita de la autoritățile publice emitente documentele menționate.
De asemenea, aceleași Direcții pot solicita alte documente eliberate de autoritățile statului, necesare completării documentației depuse de fermieri pentru acordarea ajutorului de minimis.
“Așa cum am mai spus, rolul principal al Ministerului Agriculturii și al angajaților săi este acela de a munci pentru fermieri, care știu ce au de făcut: să stea în câmp și să producă hrană pentru populație. De aceea, structurile județene vor prelua partea birocratică din întregul proces de implementare al accesării acestor programe de sprijin”, a afirmat ministrul Adrian Chesnoiu.
MADR precizează că, prin Hotărârea Guvernului nr. 148/2022, a fost aprobat programul de susținere a producției de legume în spații protejate pentru anul 2022, iar prin Hotărârea Guvernului nr. 147/2022 a fost aprobată schema de ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi.
Luna trecută, ministrul Agriculturii anunța, într-o conferință de presă, că pentru producția de legume în spații protejate a fost alocat un buget de 225 de milioane de lei pentru două cicluri de producție.
“În ciclul I se vor regăsi doar tomatele, pentru că perioada în care vizăm punerea pe piață a producției din spații protejate este una extrem de importantă, ținând cont de importul tot mai mare de tomate în România, iar în ciclul II legumicultorii vor avea posibilitatea să cultive tomate, dar și ardei gras și/sau ardei kapia, castraveți, fasole păstăi, salată, spanac și ceapă verde. Ce vreau să menționez aici: este foarte important pentru fermieri să înțeleagă că noi vom veni în actul normativ finalizat cu denumirile științifice ale respectivelor legume, astfel încât să nu existe situații în care dumnealor să fie induși în eroare”, afirma Adrian Chesnoiu.
Acesta a adăugat că, pe baza propunerilor venite din partea fermierilor, în noile prevederi, la Programul “Tomata” se acordă o sumă de 4.000 de euro/hectar, din care 3.000 de euro/hectar pentru ciclul I de producție și 1.000 de euro/hectar pentru ciclul II,” astfel încât orice legumicultor care va lua decizia să cultive tomate în spații protejate, atât ciclul I, cât și în ciclul II, să poată încasa această sumă de 4.000 de euro”.
“Foarte important este faptul că perioada de comercializare pe ciclul II este 15 octombrie – 9 decembrie, față de 20 octombrie – 9 decembrie, forma inițială, iar la ciclul I rămâne 1 martie – 10 iunie, însă cantitatea a fost redusă la 3.000 de kg/1000 mp, de la la 5.600 kg/1000 mp, tocmai pentru că am ținut cont de propunerile fermierilor”, a explicat Chesnoiu.
De asemenea, pentru celelalte tipuri de legume a fost stabilită perioada de comercializare între 15 octombrie – 9 decembrie, față de 20 octombrie – 9 decembrie. La castraveți a fost redusă și cantitatea de comercializare de la 5.600 kg, la 4.000 kg, iar la salată și ceapă verde, așa cum a fost propunerea legumicultorilor, acestea nu vor mai fi comercializate ținând cont de cantitate, ci de numărul de plante plate sau de bulbi. Astfel, la salată se vor lua în calcul 15.000 de plante, față de 1.440 kg inițial, iar la ceapă verde – 100.000 de bulbi, în loc de 1.000 de kg.
În ceea ce privește programul de susținere a usturoiului, șeful MADR a spus că sprijinul va fi de 3.000 de euro/hectar pentru fiecare beneficiar, iar perioada de comercializare, de la 1 iunie până la 21 decembrie, față de 1 iulie – 21 decembrie inițial, cu o cantitate de 3 kg usturoi/10 mp, ceea ce înseamnă de 3.000 kg/ha. Bugetul total alocat acestui program este de 22,2 milioane lei.

Vezi si

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului pune în dezbatere publică proiectul schemei de ajutor de stat HoReCa 2

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT) pune în dezbatere publică proiectul schemei de ajutor de stat …