Datoriile unor mari economii ale lumii se îndreapta spre „explozie”

reportersite
09 octombrie 2010, 16:40

Datoriile suverane ale unora din cele mai mari economii ale lumii se îndreapta spre „explozie”, din cauza îmbatrânirii populatiei si a costurilor provocate de criza financiare, potrivit unei analize a agentiei de rating Standard & Poor’s (S&P), citata de Bloomberg.

Agentia noteaza ca, daca se mentin actualele politici fiscale, datoria medie ca procent din PIB a 49 de state, reprezentând doua treimi din populatia lumii, va ajunge la 245% pâna în 2050.

Într-o prognoza anterioara, publicata în 2007, S&P anticipa pentru 2050 un nivel al îndatorarii de 148% din PIB.

Deficitele bugetare si datoriile statelor au crescut foarte rapid în întreaga lume, dupa ce guvernele au cheltuit mii de miliarde de dolari pentru programe de stimulare a economiei. În Uniunea Europeana (UE), problemele fiscale au determinat Grecia sa ceara sprijinul financiar al UE si Fondului Monetar International, în timp ce costurile la care se împrumuta Portugalia si Irlanda au urcat puternic, din cauza temerilor ca si aceste state ar putea avea nevoie de ajutor.

Nivelul mediu al datoriei celor 49 de state, care includ cele mai multe tari UE, SUA si China, este în prezent de 36% din PIB, estimeaza analistii S&P.

În timp ce îmbatrânirea populatiei creste costurile cu pensiile si alte cheltuieli sociale, avansul datoriilor va conduce, probabil, la revizuiri în scadere a ratingurilor suverane daca statele nu-si schimba politicile fiscale.

„Presiunile de crestere a cheltuielilor vor determina schimbari profunde ale perspectivelor economice pentru tarile din întreaga lume. Erodarea va începe din 2015, moment în care calificativele mai multor state cu rating ridicat vor intra sub presiune”, se arata în analiza agentiei de rating.

Astfel, datoria Japniei ar putea ajunge la 750% din PIB pâna în 2050, aproximativ 590% în cazul Olandei sau 510% pentru Grecia. Deficitul guvernamental mediu ar putea avansa de la nivelul actual de 4,5% la 6% pâna în 2025, daca sunt mentinute actualele politici fiscale.