Thursday , March 28 2024

Daniel Constantin: Sperăm să avem 2,9 miliarde euro din fonduri UE investiţi în acest an în agricultură

agricultura

România ar trebui să absoarbă în acest an 2,9 miliarde de euro din fonduri europene pentru investiţii în agricultură, cu 200 milioane euro mai mult faţă de anul trecut, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la conferinţa ZF Agricultura.

Potrivit acestuia, din această primăvară, fermierii mici şi mijlocii vor avea la dispoziţie proiecte tip pe care le vor descărca de pe site-ul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultura (APIA).

“În luna mai vom deschide, cel mai probabil pe data de 20, prima sesiune de primiri de proiecte din perspectiva 2014-2020, deci din cele 8 miliarde de euro pe care le avem la dispoziţie”, a spus ministrul.

Constantin a arătat că dacă în anul 2012 România a absorbit fonduri europene de 2,5 miliarde euro în agricultură, iar în anul 2013 de 2,7 miliarde de euro, în acest an suma ar trebui să urce la 2,9 miliarde de euro.

“Lucrurile nu merg încă în ritmul pe care mi l-aş fi dorit, cel puţin pe dezvoltare rurală, pentru că mai sunt probleme pe partea de cofinanţare, de creditare şi de garantare”, a mai spus ministrul Agriculturii.

Jumătate din exploataţiile agricole sunt deţinute de 1% dintre fermieri, care astfel primesc 50% din fondurile europene, a declarat marţi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la conferinţa ZF Agricultura, în block-start pentru cursa de 8 miliarde euro a fondurilor UE.

“Structura exploataţiilor în România nu arată bine. Avem 1% din fermieri care deţin jumătate din exploataţiile agricole”, a spus ministrul.

Astfel, cei 1% dintre fermieri primesc jumătate din fondurile europene pe care România le are la dispoziţie pentru plata pe suprafaţă.

“Aproximativ 11.000 de ferme din cele 1,05 milioane care depun cerere an de an pentru plata pe suprafaţă primesc aproape jumătate din fondurile europene, pentru că sunt exploataţii foarte mari”, a explicat ministrul.

Pe de altă parte, la polul opus, există peste 700.000 de fermieri care au între 1 şi 5 hectare şi care deţin o suprafaţă de 35-40% din suprafaţa agricolă.

“Deci clasa de mijloc, care în orice economie sănătoasă susţine tot ce se întâmplă, nu prea există în România”, a concluzionat ministrul. (Mediafax)

 

Vezi si

70% dintre angajații din HoReCa și turism câștigă sub salariul mediu pe economie

70% dintre angajații din HoReCa și turism câștigă sub salariul mediu pe economie, media fiind …