Friday , April 19 2024

Dan Diaconescu blocheaza privatizarea Oltchim

Dan Diaconescu a depus două plângeri la Tribunalul Bucureşti, informează România TV. Primul termen al procesului este 24 septembrie. Dan Diaconescu a depus o ofertă pentru cumpărarea OLTCHIM.

Dan Diaconescu a depus două plângeri şi cere suspendarea privatizării Oltchim. De asemenea, un alt investitor a cerut amânarea licitaţiei de marţi.

“În legătură cu documentele din mass-media şi dintr-un raport internpe care îl avem de la Direcţia Juridică, ştim că au fost începute împotriva Oltchim şi împotriva oficiului participanţilor statului şi privatizării cel puţin două procese care au ca obiect procesul de privatizare în ansamblu sau etapele actuale determinante din procesul de privatizare. Din această cauză vă rugăm să ne transmiteţi un raport complet privind litigiile în chestiune precum şi orice alte informaţii despre cazuri similare despre care aţi avea cunoştinţă. De asemenea, vă solicităm să ne acordaţi o prelungire pentru a putea evalua aceste documente noi şi să amânaţi data limită de depunere a ofertelor pentru o perioadă de două săptămâni de la data prezentei scrisori. Scrisoarea ne-a parvenit, înregistrată azi, orele 11.50”, a spus Remus Vulpescu, şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI).

În urmă cu două săptămâni Guvernul a schimbat strategia de privatizare a Oltchim, prin vânzarea în procedură colectivă a pachetului de acţiuni deţinut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, şi a creanţelor Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) şi Electrica SA, reprezentând 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.

Vechea conducere a Oltchim a demisionat, iar acum statul român deţine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic.

Potrivit celor mai recente date, în acţionariatul Oltchim se mai regăsesc compania germană PCC SE (18,32%) şi fondul de investiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, care deţine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.

Privatizarea Oltchim reprezintă una dintre condiţiile pentru aprobarea de către board-ul director al FMI a celei de-a şasea evaluări a acordului cu România.

Aproximativ 600 de salariaţi ai Oltchim Râmnicu Vâlcea au protestat, joi, în faţa Pavilionului administrativ al combinatului, nemulţumiţi că se întârzie luarea unei decizii în privinţa situaţiei unităţii, dar şi pentru că nu şi-au primit salariile de două luni.

Vezi si

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile populației

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari și cele …