Thursday , October 6 2022

Dacian Cioloș: Legea dării în plată să se aplice doar în cazuri sociale

ciolos1

Premierul susţine legea dării în plată, dar că aceasta trebuie să vizeze concret cazurile sociale, şi nu să rezolve problemele speculatorilor imobiliari.

”Mie mi se pare că aceasta lege trebuie nu doar declarativ ci și faptic să vizeze cazurile sociale, deci acele situații în care creditorii au luat un credit de la bancă ca să-și cumpere o casă, un apartament în care locuiesc și atunci când au probleme de rambursare să nu fie în situația de a scoate familia în stradă (…) nu cred că această lege sub acoperirea declarativă a cazurilor sociale să rezolve problemele speculatorilor imobiliari care au luat credite de milioane sau zeci de milioane de euro să cumpere imobiliare sau să investească în imobiliare și acum văd că nu le mai funcționează piața și să rezolve… să arunce în aer sistemul bancar ca să-și rezolve problemele”, a spus Cioloș.

Guvernul a trimis un punct de vedere Parlamentului prin care propune anumite modificări astfel încât legea dării în plată să vizeze faptic cazurile sociale care au probleme după ce au contractat un credit, a adăugat el.

El a explicat că a avut discuţii cu reprezentanţii băncilor privind impactul pe care legea ar putea să îl aibă asupra acestora, dar şi asupra economiei naţionale.

“Eu am avut o discuţie cu băncile foarte deschisă şi foarte clară, băncile au făcut nişte greşeli în trecut şi acum într-un anumit fel plătesc preţul acestor greşeli şi acestei rigidităţi în modul de a aborda anumite situaţii, însă pe de altă parte e important pentru economia României şi pentru clienţii băncilor să avem stabilitate în sistemul bancar. Şi o lege ca aceasta poate să arunce în aer sistemul bancar dacă nu e gândită bine. Susţin legea dării în plată, dar ea trebuie să vizeze într-adevăr cazurile sociale şi asta presupune că trebuie să fie ţintită spre aceste cazuri”, a conchis Cioloş.

Potrivit prim-ministrului, decizia finală privind legea dării în plată este a Parlamentului, precizând că apoi fiecare va trebui să îşi asume deciziile luate.

Precizările lui Cioloș vin după ce zilele trecute deputatul Daniel Zamfir, iniţiatorul legii dării în plată, a cerut premierului să oprească “minciuna, intoxicarea şi abuzul împotriva” acestui proiect.

Deputatul are o atitudine populistă, a apreciat Dacian Cioloş.

Vezi si

BNR majorează dobânda de referință cu 0,75%

Banca Națională a României a majorat cu 0,75% rata dobânzii de politică monetară. Decizia a …