Friday , September 30 2022

Curs valutar: Euro si francul elvetian, in scadere. Dolarul e contra curentului

franc

Euro si francul elvetian s-au depreciat, joi, in timp ce dolarul a inregistrat un mic salt.

Astfel, Banca Nationala a Romaniei a afisat un curs oficial de 4,4451 lei/euro, ceea ce reprezinta o scadere de 0,30% fata de sedinta precedenta.

Moneda din Tara Cantoanelor a scazut de la 4,3632 lei/unitate la 4,2748 lei/unitate.

Pe de alta parte, dolarul a urcat cu 0,20%, de la 3,9258 lei/unitate la 3,9335 lei/unitate, iar aurul s-a ieftinit de la 162,2549 lei/gram la 161,4006 lei/gram.

Evolutia valutelor are loc in contextul in care sedinta Comisiei pentru Buget-Finante din Camera Deputatilor, in care trebuia sa se discute despre conversia creditelor din valuta in lei, a fost suspendata, miercuri, din lipsa de cvorum.

“Constat ca lucrurile merg dinspre bine spre foarte bine. Mi-as dori sa rog acum unul dintre secretarii comisiei sa stabileasca cvorumul si constat ca nu exista. Neavand conditia de cvorum, multumesc pentru participare. Ne vedem saptamana viitoare in sesiunea ordinara”, a spus presedintele comisiei, social-democratul Viorel Stefan.

Comisia pentru Buget ar fi trebuit sa discute cu reprezentanti ai Asociatiei Romane a Bancilor, Bancii Nationale, Ministerului de Finante, Consiliului Patronatelor Bancare proiectele de lege privind conversia creditelor din valuta in lei.

In data de 15 ianuarie 2015, francul elvetian s-a apreciat puternic pe pietele internationale, castigand aproape 30% in raport cu moneda euro, dupa ce Banca Nationala a Elvetiei (BNS) a renuntat la pragul de 1,20 franci pentru un euro, pe care l-a practicat in ultimii trei ani.

De atunci, moneda din Tara Cantoanelor s-a apreciat timp de cateva zile, insa in aceasta saptamana a intrat pe o traiectorie descrescatoare.

ziare.com

Vezi si

Isărescu: Nu am avut altă soluție de a tempera ce se întâmplă cu prețul la energie decât să punem un tampon, cursul de schimb

Banca Națională a României nu a avut altă soluție de a tempera ce se întâmplă …