Tuesday , May 28 2024

Curs BNR: Leul, la cel mai slab nivel din august 2012

BNR

Instabilitatea politică afectează cursul de schimb. Pe piaţa interbancară, moneda naţională a pierdut 2 bani în raport cu euro faţă de referinţa oficială de ieri. La cursul oficial al BNR, leul se află la cel mai slab nivel din august 2012 încoace.

Banca Națională a României a publicat cursul oficial, în data de 15 iunie. Astfel, un euro se tranzacționează cu 4,5872 de lei, iar un dolar cu 4,1082 de lei. Francul elvețian este cotat la 4,2164 de lei.

Deprecierea leului în raport cu euro se vedea încă de aseară pe piata interbancară, din tranzacţiile făcute în afara orelor de program al pieței interne. Cursul de schimb a urcat la 4 lei şi 58 de bani pe piata interbancară, cu 2 bani peste referinţa de ieri a Băncii Naţionale. Este o creştere semnificativă, de 0,4% în doar câteva ore.

Investitorii au reacţionat la criza politică şi au renunţat la plasamentele în lei, cum ar fi titlurile de stat.

Cu certitudine, cursul este barometrul cel mai sensibil, care reacționează imediat când apar astfel de situații de instabilitate politică.

Băncii Naționale nu-i prea place când avem volatilitate mare pe piața valutară și în general intervine pentru a reduce fluctuațiile foarte mari. Din experiențele anterioare știm însă că nu reacționează atunci când sunt evenimente pe piața internă.

Vezi si

Consiliul Concurenţei susţine poziţia ASF cu privire la proiectul de modificare a Legii RCA

Consiliul Concurenţei susţine proiectul de modificare a Legii RCA iniţiat de Autoritatea de Supraveghere Financiară …