Tuesday , July 5 2022

Curs BNR. Euro își continuă creșterea

Banca Națională a României (BNR) a anunțat luni un curs de referință de 4.6469 lei/euro, în creștere față de cursul de 4,6400 lei/euro anunțat vineri cu 0,15%.

euro

Miercuri, euro a scăzut până la 4,6306 lei, iar joi a reluat trendul crescător atingând nivelul de 4,6387 lei. Vineri, leul s-a depreciat în raport cu euro, în linie cu tendinţa regională. Pe 13 noiembrie 2017, euro a atins o valoare maximă istorică de 4.6495 lei.

Dacă își va continua creșterea, euro poate depăși pragul de 4,6 lei până la finalul anului, estimează analiștii.

Luni, leul s-a depreciat în raport cu euro, în linie cu tendinţa regională. Alte monede din regiune, precum forintul maghiar, coroana cehă şi dinarul sârbesc, s-au depreciat în faţa euro.

Dolarul american, cotat indirect în piaţa românească prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a apreciat de la 3,9322 lei la 3,9414 lei.

Cursul francului elveţian a crescut de la 3,9662 lei la 3,9833 lei.

„S-au adunat mai multe motive pentru care cursul a trecut pragul de 4,6 lei/euro. În primul rând, semnalul transmis de guvernatorul Băncii Naţionale a fost acela că sub aceste presiuni economice nu se mai poate menţine şi calmul în mediul dobânzilor, şi cursul de schimb, şi rezervele, menţionându-se că leul se poate deprecia, dar se poate şi aprecia. Or, percepţia în piaţă a fost aceea că în ultima perioadă BNR a fost prezentă pentru a păstra cursul sub pragul de 4,6, iar acum semnalul este de relaxare a acestei abordări. În al doilea rând, desigur, avem multiplele modificări în planul fiscal, care induc incertitudini, iar acestea vin peste îngrijorările referitoare la deficitul comercial, care este semnificativ mai mare în 2017 faţă de cel din 2016. Acest deficit se reglează şi din curs, în sensul că se scumpesc importurile şi se ieftinesc exporturile.

Referindu-se la posibilele evoluţii în perioada imediat următoare, analistul a arătat că riscurile sunt „mai degrabă spre deprecierea leului decât spre apreciere”. „Tendinţele speculative nu vor duce neapărat la o depreciere ultrarapidă, dar eventualele reveniri sub pragul de 4,6 vor mai fi doar temporare. De acum discutăm de un nou palier al cotaţiilor – între 4,6 şi 4,7 lei/euro”, a explicat Claudiu Cazacu pentru MEDIAFAX.

Vezi si

Absența forței de muncă este o amenințare majoră pentru creșterea economică a României

Potențialul de creștere economică a României este pus sub semnul întrebării de lipsa forței de …