Sunday , September 25 2022

Cum vor arăta primele date despre șocul războiului în economia României. Ce spun analiștii

Cu incertitudinea generalizată din cauza războiului din Ucraina, evoluția economiei în primul trimestru din 2022 nu poate fi decât o surpriză – plăcută sau neplăcută. Undeva la jumătatea lunii mai, INS va publica datele-semnal pentru evoluția economiei României în primul sfert din 2022.

Potrivit Ziarului Financiar, datele disponibile în acest moment, aferente primelor două luni din an, indică creșteri pe toate fronturile, iar economiștii sunt de părere că PIB-ul României va avansa cu circa 2% în T1/2022, față de T1/2021. Rămâne totuși un semn de întrebare legat de evoluția economiei în martie, în condițiile în care războiul din Ucraina a început la final de februarie.

„În acest moment vedem creștere economică în T1. Cifrele care au fost publicate până acum sunt relativ bune. Ne așteptăm la o deteriorare mai sensibilă a activității economice în T2, unde vedem o stagnare. Cifrele pe care le avem în momentul de față sunt bune”, comentează datele Ionuț Dumitru, economistul-șef al Raiffeisen Bank și fost președinte al Consiliului Fiscal.

Dragoș Cabat, analist economic, este de părere că economia va avansa cu 1,5-2,5% în primul trimestru din 2021, însă se observă o încetinire a aproape tuturor sectoarelor economice, față de evoluția din 2021.

„Văd o ușoară creștere în T1/2022 față de T1/2021, poate la un 2%, maximum 2,5%. Cam între 1,5% și 2,5%. Toate zonele au încetinit sub o formă sau alta -exporturile, serviciile au continuat să fie mai jos, chiar dacă au crescut față de anul trecut și nici investițiile nu au fost atât de sus”, a spus Dragoș Cabat.

Prognoza Raiffeisen Bank în acest moment este de creștere economică de de 2% an/an în T1/2022 și de 0,8-0,9% trimestru /trimestru: „Dacă în martie lucrurile nu se deteriorează semnificativ, ar trebui să fie ceva mai bine. Este greu de spus cât a afectat războiul economia în acest moment”, a mai spus Ionuț Dumitru.

Economia a evoluat în 2021 în linie cu așteptările analiștilor și s-a dus aproape de o creștere reală de 6%, arată datele revizuite de INS.

Pentru 2022, prognozele la început de an erau de creștere economică de peste 4%, bugetul de stat fiind construit pe un astfel de avans economic. Războiul a dat însă peste cap toate calculele și toate instituțiile internaționale (Comisia Europeană, Banca Mondială, FMI) și-au revizuit în jos prognoza de creștere economică până la 1,9-2,2% pentru 2022. Situația este însă foarte fluidă încă și evaluarea pagubelor economice făcute de război încă nu s-a încheiat.

„Având în vedere presiunile inflaționiste, un nivel mai ridicat de incertitudine și «vântul care bate din față« pentru economii importante în comerțul României, cum ar fi Germania, Italia și alte țări din UE, riscul de a vedea câteva trimestre dificile a crescut considerabil. Un avans al PIB de 2,1% este scenariul nostru de bază“, este de părere Claudiu Cazacu, consulting strategist la XTB România.

Datele pe primele două luni din 202 arată însă creșteri consistente în toate sectoarele pentru care INS publică informații cu frecvență lunară. O excepție este însă industria, care a avansat cu doar 0,5%, o creștere care se află în marja de eroare. Industria face circa 20% din economia României.

Alte date, precum cele despre servicii, care înseamnă, în total, circa 60% din economie, arată creșteri de două cifre pentru primele două luni din 2022, prin comparație cu aceeași perioadă din 2021. De asemenea, comerțul cu amănuntul, cel mai important indicator pentru consumul privat – principala ramură a PIB pe partea de utilizare – a crescut cu aproape 6% în primele două luni din 2021. (Mediafax)

Vezi si

Sondaj – Românii bogaţi au grijă mai mare de cheltuielile lunare în comparaţie cu persoanele cu venituri modeste 

Aproape trei sferturi (72,55%) dintre românii cu venituri de peste 10.000 de lei pe lună …