Friday , August 19 2022

Cum au reacţionat leul şi bursa la demisia lui Boc

Bursa era în scădere cu 0,77%, după anunţul premierului Emil Boc privind depunerea mandatului Guvernului, iar brokerii spun că decizia a influenţat marginal cotaţiile de la BVB. Moneda naţională s-a apreciat faţă de euro imediat după anunţ.

Euro a picat de la 4,3388 lei la 4,3311 lei. Ulterior, euro a revenit peste cotaţia de deschidere de 4,3377 lei la 4,3433 lei.

Unii brokeri apreciază că ştirea privind depunerea mandatul Guvernului nu a avut un impact major întrucât la guvernare vor rămâne aceleaşi partide, însă incertitudinea politică nu poate avea un efect pozitiv în piaţă. Investitorii vor fi precauţi, deoarece nu este clar ce strategie va adopta viitorul premier.

“După demisia Guvernului este incertitudine în rândul investitorilor, iar aceasta nu face bine pieţei”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest, Mihai Mureşian.

Bursa era în stagnare la momentul anunţului premierului, după care a început să scadă uşor.

După primele 50 de minute ale şedinţei de luni, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 1,17%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,58% sub închiderea precedentă.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scăzut cu 1,6%.

La ora 10:50 indicele extins al Bursei, BET-XT, era în coborâre cu 1,37%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Tranzacţiile din primele minute au cumulat 9,9 milioane lei (2,2 milioane de euro), iar cele mai tranzacţionare erau acţiunile FP.

Bursele europene au deschis de asemenea în scădere, după ce au încheiat săptămâna trecută la maximul ultimelor şase luni, investitorii fiind îngrijoraţi de situaţia din Grecia, unde partidele politice refuză să accepte condiţiile cerute de instituţiile financiare internaţionale în schimbul unui nou “bailout”.

Vezi si

Peste o treime dintre părinți se așteaptă la scumpirea rechizitelor, la începutul acestui an școlar

Peste o treime (37%) dintre părinți se așteaptă să cheltuiască mai mult anul acesta decât …