Tuesday , April 23 2024

Criza reduce la jumatate nuntile din restaurante si taie din invitati si meniuri

Anul trecut s-au c\s\torit cele mai pu]ine cupluri din ultimele trei decenii, iar restaurantele pierd o surs\ important\ de venit pentru c\ de la debutul crizei num\rul de nun]i a sc\zut la jum\tate, invita]ii sunt tot mai pu]ini, fac daruri mai ieftine mirilor, dar [i meniurile sunt mai s\race. Pentru c\s\torii, anul trecut a fost cel mai slab din 1980. Statistica arat\ c\ în 2011 s-au c\s\tori în România sub 106.000 de cupluri, fa]\ de 183.000 în 1980 sau de peste 192.000 în 1990, maximul ultimilor 32 de ani.
“Nun]ile sunt în ultimii ani pe un trend de sc\dere în restaurantele hotelurilor, atât ca num\r de evenimente, cât [i ca num\r de persoane care particip\ la acestea. Principala cauz\ este criza economic\, care a redus bugetele alocate de români pentru astfel de evenimente”, a declarat agen]iei MEDIAFAX Radu Enache, pre[edintele Federa]iei Industriei Hoteliere din România (FIHR).
În 2010 s-au încheiat sub 116.000 de c\s\torii, 134.000 în 2009 [i aproape 150.000 în 2008, înainte de începerea crizei economice, potrivit datelor Institutului Na]ional de Statistic\. Cele mai multe cupluri s-au c\s\torit în ultimul deceniu în 2007, an de boom economic, când au avut loc aproape 190.000 de c\s\torii.
Re]inerea cuplurilor de a se c\s\tori a afectat [i industria hotelurilor [i restaurantelor, ai c\ror reprezentan]i spun c\ num\rul nun]ilor – o surs\ important\ de încas\ri pentru ei- a sc\zut la jum\tate comparativ cu anul 2008.
“În general, lumea nu mai pl\te[te foarte mult pentru nun]i. A sc\zut, de asemenea, [i num\rul invita]ilor la aceste evenimente”, a afirmat Enache.
În afara faptului c\ num\rul invita]ilor s-a redus semnificativ la nun]i, aproape nimeni nu mai rezerv\ camere la hotel pentru noaptea evenimentului, spune Mihai Acatrinei, directorul general al hotelului Ramada Majestic din Bucure[ti.
“Pân\ în urm\ cu câ]iva ani, cei care organizau nunta rezervau pentru noaptea evenimentului [i 10-15 camere la hotel pentru anumi]i invita]i. Acum nu mai rezerv\ nimeni nicio camer\”, a ad\ugat el.
Acatrinei spune c\ dac\ în anii din urm\ s\lile pentru nunt\ se rezervau cu cel pu]in un an înainte, acum se pot g\si tot timpul restaurante libere.
“Pân\ în 2008, în decembrie aveam ocupate cu nun]i absolut toate sâmbetele din anul urm\tor. Acum mai avem 6-10 nun]i rezervate cu un an înainte, iar gradul de ocupare cu nun]i pentru zilele de sâmb\t\ este de 50-60% pe parcursul unui an”, a mai spus Acatrinei.
Josef Goschy, unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din România, afirm\ la rândul lui c\ business-ul cu nun]i în restaurante [i hoteluri a sc\zut la jum\tate în ultimii patru ani.
“Lumea nu mai are bani, vin mai pu]ini nunta[i, care dau cadouri mai ieftine [i, în consecin]\, [i mâncarea este mai pu]in\ fa]\ de acum câ]iva ani”, a ad\ugat Goschy.
Hotelierii spun c\ nun]ile cu 700-800 de persoane sunt extrem de rare [i sunt organizate doar de persoanele cu venituri foarte mari.
“În general, în anii trecu]i, o nunt\ avea în medie 250-300 de invita]i. Acum, num\rul acestora a coborât, în medie, la 180-200”, a afirmat Octavian Laz\r, directorul general al hotelului Caro din Bucure[ti.
El spune c\, fa]\ de anii trecu]i, “nu prea” se mai fac nun]i duminica. Înainte de 2008 toate sâmbetele erau ocupate cu nun]i la restaurantele din hoteluri, [i mul]i nu aveau de ales [i se c\s\toreau duminica. Odat\ cu sc\derea num\rului de evenimente, cuplurile g\sesc, de cele mai multe ori, zile de sâmb\t\ libere la restaurant.
“Oamenii mai fac nun]i duminica doar dac\ li se ofer\ reduceri majore, de pân\ la 50%. Cu câ]iva ani în urm\, înainte s\ ceri fata de so]ie, trebuia s\ rezervi mai întâi restaurantul, pentru c\ nu se [tia dac\ reu[e[ti s\ g\se[ti o sal\ liber\. Acum po]i s-o ceri lini[tit, pentru c\ sigur vei g\si un restaurant disponibil”, a completat Laz\r.
La declinul pie]ei în industria hotelier\ contribuie [i apari]ia unor saloane special construite pentru nun]i, în mai toate cartierele, foarte permisive la condi]ii (nunta[ii pot veni cu b\utura de acas\ [i chiar cu o parte din mâncare) [i foarte agresive în marketing.
Statistica oficial\ arat\ c\ frecven]a c\s\toriilor la 1.000 de locuitori a fost anul trecut cea mai mic\ din ultimele trei decenii (4,9), fa]\ de 5,4 în 2010 [i 6,1 în anul 2000. În 1990 s-a înregistrat un record de c\s\torii (8,3 la 1.000 de locuitori), nivel aproapiat de cel din 1980.
Perspectivele nu sunt roze, pentru c\ în primele [ase luni din acest an au avut loc pu]in peste 35.000 de c\s\torii, nivel similar cu cel din primul semestru al lui 2011 [i dup\ cum evolueaz\ situa]ia economic\ se pare c\ trendul va fi în continuare de sc\dere. t

Vezi si

Operatorii de transport rutier de mărfuri spun că au pierdut 2, 55 miliarde de euro în 2023, din cauza întârzierilor de la frontiere

Industria de transport rutier de mărfuri a pierdut anul trecut 2,55 miliarde de euro din …