Sunday , July 21 2024

Criza externă arde România: Euro stă la peste 4,30 lei

Costul asigurării contra riscului de default al României reflectat în cotaţiile CDS-urilor a atins un vârf de 478 de puncte de bază (4,78 puncte procentuale), în creştere cu circa 125 de puncte în numai o săptămână, respectiv cu aproape 200 de puncte mai sus faţă de acum un an.

Majorarea primei de risc de ţară reflectă deteriorarea percepţiei pieţelor faţă de întreaga regiune, deteriorări similare înregistrând Polonia şi Ungaria.

Niveluri ale CDS-urilor de peste 500 de puncte de bază au mai fost înregistrate prin iunie 2010 şi în 2009, când au fost atinse şi maximele istorice de peste 750 de puncte.

Analiştii BCR consideră că România şi-a restabilit în mare măsură poziţia din punct de vedere macroeconomic, dar revenirea economiei s-a dovedit până acum extrem de timidă şi dezechilibrată, şi oricum fundamentele macro pălesc atunci când sentimentul de teamă al investitorilor devine prevalent.

Aşa s-ar explica şi această creştere a costului riscului. Pe lângă contextul extern instabil, analiştii vorbesc şi despre incertitudini privind politica fiscală de anul viitor având în vedere alegerile. Până acum Ministerul Finanţelor nu a dat indicii privind parametrii construcţiei bugetului pe 2012, deşi în curând ar trebui să-l ducă în Parlament.

În schimb, Finanţele să pregătesc să iasă cu o emisiune de obligaţiuni în dolari pe piaţa din SUA, însă creşterea atât de puternică a CDS-urilor ar putea determina amânarea planurilor. În plus, statul a început să se confrunte cu dificultăţi la finanţare şi pe piaţa internă, unde joi a ridicat numai 100 mil. lei prin obligaţiuni pe 10 ani la un randament mediu de 7,65% – respectiv doar un sfert din suma propusă, ca urmare a politicii de blocare a creşterii randamentelor.

Deteriorarea percepţiei de risc a investitorilor străini s-a văzut şi pe piaţa valutară, unde cursul a staţionat vineri pentru a doua zi la rând peste pragul de 4,30 lei. Potrivit unor informaţii publicate de agenţia Reuters, BNR ar fi intervenit joi pe piaţă indirect, vânzând circa 20 mil. euro pentru a ţine cotaţiile aproape de 4,30 lei/euro. Ca de obicei, BNR nu a comentat. (sursa: zf.ro)

Vezi si

Ministrul Finanțelor spune că nu s-au purtat discuții pentru creșterea impozitului pe venit la 16%, nici pentru creșterea TVA

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, susține că la nivelul Ministerului Finanțelor nu s-au purtat niciun fel …