Thursday , September 29 2022

CRIZA DIN CIPRU. Planul B:Accesarea banilor din fondurile de asigurari sociale si sprijinul Bisericii

Partidele din Cipru si banca centrala vor discuta un Plan B, dupa respingerea in Parlament a taxei pe depozitele bancare. Acesta ar putea implica rezervele financiare ale fondurilor de asigurari sociale, dar si un eventual sprijin din partea Bisericii.

Taxa pe depozite a fost ceruta de statele zonei euro pentru sprijinirea Ciprului cu imprumuturi externe de 10 miliarde de euro.

Guvernul de la Nicosia ar fi trebuit sa obtina din taxarea banilor din conturile bancare 5,8 miliarde de euro, intrucat imprumuturile externe acopera doar o parte a necesarului financiar al statului, iar tarile euro au refuzat sa acorde imprumuturi mai mari, pentru a nu ridica indatorarea tarii la un nivel considerat nesustenabil.

Presedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, s-a intalnit miercuri cu liderii partidelor pentru a analiza pasii urmatori dupa decizia Parlamentului, potivit cotidianului elen Kathimerini.

Partidele vor forma echipe de experti care sa discute un Planul B cu banca centrala. Printre optiunile discutate se numara utilizarea unor rezerve de circa 5 miliarde de euro detinute de fondurile de asigurari sociale ale Ciprului, precum si o oferta catre deponenti pentru acceptarea voluntara a unui schimb cu obligatiuni legate de veniturile pe care statul ar urma sa le obtina din exploatarea resurselor de gaze naturale.

Biserica Ortodoxa din Cipru a anuntat, de asemenea, ca este dispusa sa-si puna activele, inclusiv terenuri, la dispozitia statului.

“Intreaga avere a Bisericii este la dispozitia tarii (…) astfel incat sa putem sta pe propriile picioare si nu sprijiniti de straini”, a declarat arhiepiscopul Chrysostomos, dupa ce s-a intalnit miercuri dimineata cu presedintele tarii.

Biserica este un actionar important al celei de-a treia mari banci a tarii, Hellenic Bank.

Ministrul de Finante cipriot, Michalis Sarris, se afla la Moscova pentru a discuta surse alternative de finantare. O runda initiala de discutii nu a condus la rezultatul sperat miercuri, insa Sarris a afirmat ca va ramane in Rusia astfel incat discutiile sa poata continua.

Presedintele Ciprului a discutat cu omologul sau rus, Vladimir Putin, marti seara, dupa votul din Parlament.

Oficialii CE, FMI si BCE se afla in Cipru pentru discutii, dupa respingerea taxei pe depozite

O misiune a Comisiei Europene, FMI si BCE se afla in Cipru pentru discutii privind controlul capitalului si mentinerea bancilor inchise pana la sfarsitul acestei saptamani, dupa ce Parlamentul cipriot a respins acordul convenit in weekend.

Dezvaluirea a fost facuta pentru Bloomberg, de o sursa europeana.

Parlamentul cipriot a refuzat marti seara sa accepte taxarea depozitelor bancare pentru finantarea unui acord de bailout, convenit sambata cu scopul de a mentine statul mediteranean in zona euro.

Ministrul luxemburghez al Finantelor, Luc Frieden, a cerut colegilor sai din zona euro sa se intalneasca urgent in sedinta pentru a pune la punct un nou pachet.

Banca Centrala Europeana (BCE) trebuie sa decida daca va acorda mai mult timp Ciprului sau daca va taia liniile de finantare catre bancile cipriote, deschizand calea pentru intrarea tarii in default.

“Nu este un rezultat bun, nici pentru Cipru, nici pentru zona euro, si trebuie sa cautam impreuna alternative la pachetul negociat”, a afirmat Frieden, citat de Bloomberg.

El considera ca rezultatul votului din parlamentul cipriot reprezinta “o veste foarte trista”, insa decizia trebuie respectata.

“Tot ce conteaza acum este sa luam toate masurile necesare pentru a asigura stabilitatea zonei euro”, a adaugat oficialul.

stirileprotv.ro

Vezi si

Isărescu: Nu am avut altă soluție de a tempera ce se întâmplă cu prețul la energie decât să punem un tampon, cursul de schimb

Banca Națională a României nu a avut altă soluție de a tempera ce se întâmplă …