Tuesday , January 31 2023

Creșterea mortalității ridică cifra de afaceri a firmelor de pompe funebre la peste 500 de milioane de lei în 2021

Cifra de afaceri a firmelor de pompe funebre va depăși jumătate de miliard de lei în acest an, pe fondul creșterii numărului persoanelor decedate și ca urmare a scumpirii semnificative a serviciilor de acest gen, se menționează într-o analiză a Frames dată luni publicității.

Atingerea acestei cifre de afaceri a companiilor funerare nu a mai avut precedent în România, potrivit sursei citate.
Pandemia a făcut ca investițiile în acest sector să crească semnificativ, iar numărul firmelor de profil să explodeze. În ultimul deceniu, cifra de afaceri a firmelor de pompe funebre (cod CAEN 9603) a crescut spectaculos, de la 62,8 milioane de lei în 2010 la 330,3 de milioane lei în 2020.
“Anul acesta, business-ul de profil va trece de 500 de milioane de lei, pe fondul creșterii numărului persoanelor decedate și urmare a scumpirii semnificative a serviciilor de pompe funebre. Potrivit datelor financiare, comunicate de companii la Ministerul Finanțelor, profitul business-ului de pompe funebre a crescut cu mai mult de o treime în pandemie, de la 54,7 milioane de lei în 2019, la 86,8 milioane de lei în 2020. În 2021, analiza Frames estimează un profit de 100 de milioane de lei, de peste 30 de ori mai mare decât în urmă cu 10 ani”, se menționează în comunicat.
Numărul mare de decese semnalate în 2020 și mai ales în 2021, la nivelul întregii țări, a determinat firmele de servicii funerare să investească semnificativ în extinderea serviciilor, iar numărul angajaților a crescut la peste 2360 în 2020, față de 2326 în 2019 și 1032 în 2010.
Potrivit sursei, firmele de profil au în prezent inclusiv oferte de plată în rate.
“Vorbim de un business care s-a extins semnificativ în ultimii ani și care a ajuns să acopere tot spectrul de servicii funerare. Îmbălsămarea, coșciugul, casa mortuară, locul de veci sunt principalele repere. Există adevărate lanțuri economice care exploatează eficient întregul proces operațional. Atunci când cineva moare la spital sau acasă, cu siguranță apare reprezentantul unei firme care își oferă serviciile. Există inclusiv sisteme de creditare, cu plata în rate fără dobândă”, se menționează în analiză.
România a înregistrat, în 2020, un număr record de decese, de 297.345, cu cea mai mare creștere anuală, de 13,4%, a numărului de persoane decedate din 1990 și până în prezent, conform Frames. Din 1990 până în 2019, acest indicator demografic varia între 1 și 3% de la an la an.
Cele mai multe decese, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, au fost cauzate de bolile ale aparatului circulator (162.780 de decese), urmate de tumori (49.769 de decese), boli ale aparatului respirator, inclusiv COVID (38.578), și boli ale aparatului digestiv (15.318).
Cei mai mulți decedați aveau vârsta de peste 85 ani (73.357) respectiv 80-84 ani (52.250).
Astfel, potențialul de profit al domeniului de servicii funerare a fost corect identificat de către investitori, dovadă că numărul firmelor de profil a crescut semnificativ, ajungând la 1.125 de societăți comerciale în 2020, față de numai 378 în anul 2010 și 1.052 de firme în 2019.
Potrivit analizei Frames, realizată la comanda unei companii de profil, cele mai multe firme de pompe funebre activează în București-Ilfov, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Constanța și Brașov.
Evoluția semnificativă a cifrei de afaceri se explică, pe de altă parte, și prin fiscalizarea unor servicii care, până nu demult, se practicau fără forme legale.
“Nivelul evaziunii fiscale din piața serviciilor de pompe funebre s-a redus semnificativ în ultimii ani, iar rezultatele financiare vin să confirme această perspectivă. Asta nu înseamnă că nu există încă multe servicii care se prestează la negru, fără facturi și chitanțe, însă fenomenul s-a redus semnificativ”, arată documentul.
Ultimele date statistice indică faptul că, din totalul de 1.125 de firme de profil, 1.107 sunt din zona microîntreprinderilor, 16 firme sunt mici, iar 2 sunt mari.
“Investițiile în domeniu, mai ales în zona de franciză, pot aduce un potențial de câștig semnificativ celor care se încumetă să intre în această zonă de business. Cu un plan bine pus la punct de dezvoltare la nivel național și servicii coordonate, se poate dezvolta o afacere semnificativă în acest sector”, apreciază analiștii Frames.
Perspectivele în privința mortalității în România sunt, din păcate, negative. Numărul deceselor crește de la an la an pe fondul îmbătrânirii accentuate a populației, a creșterii numărului bolnavilor și, nu în ultimul rând, a obiceiurilor nocive ale românilor’. Alimentația nesănătoasă, lipsa mișcării, consumul excesiv de alcool, automedicația practicată la scară amplă și lipsa de interes a unei mari părți a populației pentru controalele medicale preventive contribuie la accentuarea acestui fenomen.  (Agerpres)

Vezi si

Amenzi de până la 40.000 de lei pentru comercianții de băuturi care nu se înscriu pe platforma RetuRO până la finalul lunii februarie. Consumatorii vor plăti 50 de bani garanție, recuperată după ce returnează ambalajul

Garda de Mediu va da amenzi între 20.000 și 40.000 de lei pentru comercianții de …