Tuesday , July 5 2022
Breaking News

Creștere de 24% a prețului la gaz în Europa, după ce Rusia a tăiat livrările către Polonia și Bulgaria

Prețul gazelor naturale în Europa a crescut brusc după ce Rusia a oprit livrările către Polonia și Bulgaria, accentuând astfel și mai mult tensiunile în regiune, ceea ce reprezintă o amenințare la adresa securității energetice a continentului și semnalează faptul că Moscova este dispusă să reducă și chiar să oprească importurile de energie dacă țările europene nu plătesc în ruble pentru combustibilii rusești, informează Bloomberg.

Gazprom a anunțat că a suspendat livrările de gaze către Bulgaria și Polonia din cauză că exporturile de gaze nu au fost plătite în ruble. După anunțul producătorului și distribuitorului de gaze din Rusia, cotațiile futures din Olanda s-au mărit cu 24% până la valoarea de 127,50 de euro pe MWh-oră, cel mai mare nivel din 1 aprilie.

Pe piață sunt îngrijorări că alte state europene ar putea fi afectate, transmite Bloomberg.

Amenințarea cu tăierea gazelor s-a tot vehiculat în ultima perioadă, însă săptămâna trecută Uniunea Europeană sugera o posibilă cale de ieșire din această situație.

Sfârșitul lunilor aprilie și mai sunt termenele de plată pentru gazele livrate în aprilie – prima tranșă pentru care se aplică noii termeni – iar oficialii europeni și directorii de companii încă încearcă să stabilească cum să reacționeze mai bine.

Europa depinde în mare măsură de gazele rusești și până acum a evitat să sancționeze această resursă din statul care a invadat Ucraina.

„Posibile tăiere ar putea fi un precedent pentru tăieri suplimentare ca urmare a cererii Rusiei pentru plata în ruble”, spune Patricio Alvarez, analist de la Bloomberg Intelligence, citat de Digi24.

Guvernul Poloniei a anunțat marți că are suficient combustibil fosil în stoc.

 

Vezi si

Absența forței de muncă este o amenințare majoră pentru creșterea economică a României

Potențialul de creștere economică a României este pus sub semnul întrebării de lipsa forței de …