Tuesday , December 5 2023

Creşte inflaţia, scade puterea de cumpărare

Puterea de cumpărare a românilor se va micşora şi mai mult până la finele anului. Inflaţia în creştere este principalul motiv. Numai în primele nouă luni, angajaţii au trebuit să facă faţă unor scumpiri generale de 6,25%, cu salarii micşorate cu 8,74%

Mesajul este clar: puterea de cumpărare se va eroda şi mai mult, după nouă luni de micşorare a veniturilor românilor, în acelaşi timp cu majorări de preţuri. Astfel, salariul mediu net pe economie s-a micşorat cu 8,74% în perioada analizată, de la 2.023 de lei în decembrie 2009 la 1.846 de lei în septembrie 2010, în timp ce preţurile au urcat cu 6,25%. Asta înseamnă că românii au pierdut de două ori, o dată pentru că veniturile li s-au diminuat şi încă o dată pentru că şi-au permis mai puţine alimente, mărfuri şi servicii, scumpite între timp. De exemplu, în ianuarie, “puterea de cumpărare s-a deteriorat mai mult pentru bugetari, odată cu aplicarea măsurilor de austeritate, pentru că li s-au redus salariile”, ne-a declarat Liviu Voinea, profesor la Academia de Studii Economice.

De exemplu, în luna ianuarie, cu salariul mediu net de 1.426 de lei se puteau cumpăra 158 kilograme de brânză, luând în calcul preţul minim de 9 lei/kg cerut pentru acest produs în pieţe, potrivit datelor Ministerului Agriculturii.

Vezi si

53.491 firme au fost radiate în primele zece luni din 2023

Un număr de 53.491 de firme au fost radiate la nivel naţional, în primele zece …