Saturday , July 13 2024

Credit Suisse: Dacă SUA intră în încetare de plăţi, PIB scade cu 5% şi bursa se prăbuşeşte

Dacă Statele Unite ajung în situaţia de a nu-şi plăti datoriile, economia se va contracta cu 5%, iar acţiunile s-ar prăbuşi cu aproape o treime, potrivit unei note de cercetare a Credit Suisse, citată de postul american de televiziune CNBC.

Echipa de analişti a Credit Suisse consideră că există o probabilitate de 50% pentru o retrogradare a Statelor Unite, însă rămâne încrezătoare că o astfel de situaţie nu va conduce la dezastru.

“Credem că există o probabilitate de 50% ca Statele Unite să fie retrogradate. Aşa ceva s-ar putea întâmpla şi dacă plafonul de îndatorare al ţării este majorat. Ne îndoim că va avea mare efect”, a afirmat Andrew Garthwaite, şeful diviziei de strategtie a băncii elveţiene.

Dacă plafonul îndatorării SUA nu este majorat, însă statul nu intră în încetare de plăţi, va urma totuşi o periaodă dificilă pentru economie, a avertizat el.

“Fiecare lună în care limita îndatorării nu este majorată ar putea avea un impact negativ de 0,5-1 puncte procentuale în PIB”, a afirmat Garthwaite.

În acest caz, pieţele de capital ar pierde 10-15%, determinând Congresul să găsească o soluţie. Investitorii, în opinia analistului Credit Suisse, ar trebuie să se orienteze către acţiunile mai sigure şi să renunţe la plasamentele în dolari.

Totuşi, cel mai pesimist scenariu este intrarea SUA în încetare de plăţi.

“Aşa ceva este puţin probabil, dar dacă se întâmplă, PIB-ul ar putea să scadă cu 5%, iar acţiunile cu 30%”, a spus Garthwaite.

Într-o astfel de situaţie dezastroasă, analistul Credit Suisse recomandă acţiunile companiilor care dispun de lichidităţi importante, precum Centrica, Sanofi, Novartis, Compass, Pfizer, Philip Morris sau Merck.

Vezi si

Elevii care nu au trecut examenul de Bacalaureat au la dispoziție peste 6.000 de locuri de muncă  

Peste 6.000 de locuri de muncă sunt disponibile, în acest moment, pentru cei care nu …