Wednesday , April 24 2024

Covrigariile si recuperarea de datorii, cele mai de succes afaceri in criza

covrigarie

Pe bulevardele dominate altadata de zecile de sedii de banci, criza a adus o alta priveliste. Covrigarii, sali de jocuri, farmacii si case de amanet. La un alt nivel, firmele specializate in recuperarea datoriilor de la rau-platnici prospera si ele. Asa arata peisajul afacerilor de succes din Romania.

In centrul Bucurestiului, la prinz, o intreaga clasa mijlocie de functionari sau lucratori in privat care in perioada 2005-2008 umpleau restaurantele din zona sau isi comandau mancare de la diferite firme de food-delivery ajung acum sa stea la cozi la covrigi. Covrigariile care au umplut tara in ultimii ani sunt una din cele mai de succes afaceri, relateaza Daily Business. Patiseriile dar si firmele de home-delivery care s-au adaptat la cererea pietei impart si ele acest succes cu covrigariile.

Casele de amanet se deschid in ritm de una pe zi. Profiturile din amanet pot ajunge si la 500%, spun patronii, in conditiile in care numarul romanilor care au probleme cu banii creste de la o luna la alta. Conform Bancii Nationale a Romaniei, sunt inregistrate 1936 de case de amanet. Alaturi de casele de amanet, prospera si farmaciile, dar si restul infrastructurii care ofera servicii medicale, de la cabinetele medicale pana la spitalele private.

O mare parte din afacerile care infloreau in perioada de dinaintea crizei s-au stins. Ca urmare numarul falimentelor s-a triplat, iar incidentele de plata, potrivit Coface, au crescut cu 500%. Castigatorii situatiei sunt firmele de recuperare de creante care au devenit adevarate “vedete ale crizei” fiind cautate tot mai des de companii si banci, in tentativa de a scapa de afacerile “toxice”.

De la credite neachitate la timp, la facturi emise si neplatite, piata recuperarii de creante a crescut spectaculos, iar comisioanele percepute de aceste firme au explodat pana spre 30%.

Un alt fenomen interesant il reprezinta cresterea spectaculoasa a numarului de participanti la diferite forme de jocuri de noroc. Cazinouri, sali de joc, sali de pariuri, sau chiar jocurile de noroc online.

“Din datele estimative, putem vorbi de o piata de 500 milioane de euro in prezent, care creste cu procente importante de la an la an. In 2-3 ani, isi va dubla valoarea”, declara, pentru DailyBusiness.ro, Sorin Constantinescu, presedintele Asociatiei Organizatorilor de Cazinouri din Romania (AOCR).

“Valoarea pietei ar putea fi chiar mai mare. Sunt sute de mii de jucatori online care platesc sume de ordinul milioanelor de dolari lunar pe jocurile online de poker, black-jack, ruleta”, a mai declarat Constantinescu.

Vezi si

Grindeanu: Tarom trebuie să intre în reorganizare economică

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri, că TAROM va primi până la finele lunii …