Wednesday , September 28 2022

Coridorul de gaze între România, Bulgaria şi Grecia va fi gata în 2018

gaze

Construcţia coridorului de gaze între România, Bulgaria şi Grecia va începe în martie 2016 şi va fi gata la finele lui 2018, a anunţat miercuri ministrul bulgar al Energiei, Temenuzhka Petkova, potrivit Agerpres.

Conform planurilor iniţiale, infrastructura urma să devină operaţională ‘undeva’ în 2018.

Temenuzhka Petkova a făcut acest anunţ după întâlnirea descrisă drept ‘istorică’ între oficiali din Bulgaria, Grecia (ministrul Energiei, Panagiotis Lafazanis) şi România (secretarul de stat în ministerul Energiei, Mihai Albulescu), care a avut loc la Sofia. Discuţiile s-au focusat pe construirea aşa-numitului ‘Coridor vertical de gaze’ care va interconecta reţelele de gaze din cele trei ţări ale Uniunii Europene.

Petkova a menţionat că va fi înfiinţat un joint-venture care se va ocupa de derularea proiectului, cu un capital de 10 milioane euro.

Primul pas legat de acest proiect a fost făcut în decembrie 2014, de miniştrii Energiei din cele trei ţări, după ce Gazprom a anunţat că renunţă la proiectul conductei South Stream. Se estimează că, anual, noua conductă va transporta între 3 şi 5 milioane mc de gaze din Azerbaidjan şi de la terminalele de gaze naturale lichefiate din Grecia.

Petkova a reiterat, după întâlnire, că Sofia va aplica pentru finanţare europeană de până la 220 milioane euro pentru a acoperi factura interconectării cu Grecia.

 

 

Vezi si

Ultima sesiune pentru programele Rabla și Rabla plus va începe pe 30 septembrie

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) anunță că ultima sesiune de înscriere în cadrul programelor „Rabla” …