Wednesday , February 1 2023

Consiliul IMM: Raportarea suplimentară solicitată pe Măsura 2 nu trebuie aplicată tuturor beneficiarilor

Instrucțiunea privind completarea și depunerea rapoartelor finale de beneficiarii Măsurii 2, conform căreia aceștia trebuie să depună o nouă raportare până la data de 27 ianuarie 2023, trebuie aplicată doar pentru cei la care au fost constatate nereguli în raportare, nu la toți beneficiarii, consideră Consiliul Național al IMM-urilor din România (CNIPMMR).


Potrivit unui comunicat de presă al Consiliului, transmis miercuri, reprezentanții IMM resping introducerea de noi sarcini birocratice pentru antreprenorii beneficiari ai finanțărilor din cadrul Măsurii 2, din mai multe considerente.
Astfel, în viziunea CNIPMMR, nu se pot introduce obligații de raportare suplimentare pentru beneficiari, deoarece se creează un precedent, la aproximativ 2 ani de la obținerea finanțării și încetarea obligațiilor contractuale.
De asemenea, termenul foarte scurt (până la data de 27 ianuarie 2023) acordat beneficiarilor pentru efectuarea noilor raportări, conform indicațiilor și formatelor stabilite de instrucțiune, este în defavoarea antreprenorilor, aceștia având nevoie de un timp suplimentar pentru îndeplinirea noilor obligații.
“Nu susținem solicitarea instituțiilor publice de a le fi transmise, într-un nou format, informații pe care acestea deja le dețin, fiind deja raportate de către beneficiari conform rapoartelor de progres. Instituțiile au obligația de a-și extrage informațiile în formatele pe care acestea le doresc din datele pe care le dețin și de a nu solicita noi raportări. Nu mai există bază contractuală pentru introducerea de noi obligații în sarcina beneficiarilor Măsurii 2. Conform contractelor de finanțare, beneficiarii au avut obligația menținerii numărului de salariați pentru 6 luni și, ca în termen de 180 zile de la primirea ajutorului financiar, să încarce în aplicația electronică Raportul de Progres, împreună cu toate documentele justificative, aceștia îndeplinindu-și, astfel, obligațiile contractuale pe care le au față de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, neavând încheiat un contract de finanțare cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene”, se menționează în comunicat.
În acest context, CNIPMMR este de părere că noua instrucțiune trebuie aplicată doar beneficiarilor la care au fost constatate nereguli în raportare, venindu-se astfel în ajutorul acestora pentru corectarea unor aspecte de formă în vederea evitării măsurilor de recuperare a finanțărilor acordate, și nu aplicarea pentru toți beneficiarii Măsurii 2, indiferent dacă au fost sau nu constatate neconcordanțe în raportare.
Marți, 17 ianuarie, a fost publicată instrucțiunea nr. 60 privind completarea și depunerea rapoartelor finale de către beneficiarii Măsurii 2 Granturi pentru capital de lucru – conform OUG nr. 130/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile aferente Programului Operațional Competitivitate 2014 – 2020, în contextul crizei provocate de COVID-19, precum și alte măsuri din domeniul fondurilor europene, cu modificările și completările ulterioare.

Vezi si

67 companii de impact au intrat în insolvență în 2022, peste 13.000 au dificultăți

Peste 6.700 de companii au intrat în insolvență în anul 2022, o creștere de 10% …