Wednesday , April 24 2024

Consilierul stiintific al lui Barroso da unda verde gazelor de sist

gaze de sist

Consilier stiintific principal al Comisiei Europene, Anne Glover, a declarat ca dovezile stiintifice permit aprobarea extractiei gazelor de sist, sursa de energie aflata in centrul unei dezbateri europene, scrie EurActiv.com.

Executivul Uniunii Europene a lansat pe 27 martie o carte verde privind stabilirea obiectivelor Europei in materie de energie si clima pentru 2030, comisarul european pentru Energie Gunther Oettinger adoptand o pozitie favorabila exploatarii gazelor de sist.

“Sunt in favoarea productiei de gaz de sist, in special pentru siguranta aprovizionarii, dar si pentru a reduce pretul gazelor”, a spus el. “In Statele Unite, care sunt un mare producator de gaze de sist, pretul gazului este de patru ori mai mic decat in Europa”, a mai afirmat Oettinger.

Gazele de sist au declansat o relansare industriala in SUA, Agentia Internationala pentru Energie asteptandu-se ca aceasta tara sa devina aproape autonoma in petrol si gaze pana in 2015.

Comisarul european pentru politici climatice, Connie Hedegaard, a adoptat insa un ton mai putin favorabil fata de gazele de sist, considerand ca extractia acestora in Europa nu se compara aproape deloc cu cea din Statele Unite.

“Nu ne asteptam ca va fi asa usor in Europa: conditiile geologice sunt diferite, precum si regulile de mediu”, a declarat ea jurnalistilor luna trecuta, la lansarea cartii verzi.

Insa Anne Glover, consilierul stiintific principal al presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a contrazis aceasta opinie si a dat unda verde din punct de vedere stiintific exploatarii gazelor de sist.

Adresandu-se audientei in cadrul unei dezbateri despre stiinta si elaborarea de politici, organizat de Centrul pentru Politici Europene la Bruxelles, pe 9 aprilie, ea a declarat: “Ca si in cazul tuturor productiilor de energie, vor fi implicate riscuri, fie ca e energie obtinuta din vant sau carbuni”.

“Nu trebuie sa intram intr-o faza de negare. Din punctul meu de vedere, dovezile stiintifice ne vor permite sa mergem mai departe (cu productia de gaze de sist). Insa, cu privire la extractie si productie, exista probleme non-stiintifice de dezbatut”, a spus Glover.

Vezi si

Operatorii de transport rutier de mărfuri spun că au pierdut 2, 55 miliarde de euro în 2023, din cauza întârzierilor de la frontiere

Industria de transport rutier de mărfuri a pierdut anul trecut 2,55 miliarde de euro din …