Tuesday , July 5 2022

Comisia Europeană recomandă băncilor conversia monedei ucrainene, grivna, în moneda statelor care primesc refugiați

Comisia Europeană propune ca băncile din UE să accepte conversia monedei ucrainene în țările care găzduiesc refugiați. Propunerea urmărește promovarea unei abordări coordonate la nivelul tuturor statelor membre, pentru a le oferi persoanelor care fug din Ucraina aceleași condiții de conversie a bancnotelor lor UAH în moneda locală, indiferent de statul membru care îi găzduiește.

Această abordare a fost necesară având în vedere faptul că Banca Națională a Ucrainei a fost nevoită să suspende schimbul bancnotelor UAH în valută pentru a proteja rezervele limitate de valută ale Ucrainei, relatează HotNews.

Prin urmare, băncile din statele membre ale UE s-au arătat reticente față de efectuarea schimburilor valutare, din cauza convertibilității limitate a bancnotelor UAH și a expunerii la riscul valutar.

În România, doar BCR și-a asumat acest risc cu mult înainte ca oficialii europeni să emită această recomandare.

Unele state membre au în vedere instituirea de programe naționale care să sprijine convertirea unei sume limitate de grivne de persoană, iar scopul Comisiei este de a promova o abordare coerentă cu privire la programele respective. Acestea ar trebui să prevadă o limită maximă de 10 000 UAH/persoană, fără comision, la rata de schimb oficială publicată de Banca Națională a Ucrainei.

 

Vezi si

Absența forței de muncă este o amenințare majoră pentru creșterea economică a României

Potențialul de creștere economică a României este pus sub semnul întrebării de lipsa forței de …