Tuesday , July 5 2022

Comisia Europeană dă în judecată Ungaria din cauza scutirii de accize pentru palincă

Comisia Europeană (CE) a decis să deschidă un proces împotriva Ungariei la Curtea Europeană de Justiţie, după ce Budapesta nu s-a conformat unei cereri a CE privind renunţarea la scutirea de accize pentru băuturile distilate din fructe (palinca) produse de populaţie pentru consum propriu. Ungaria scuteşte integral de la plata accizelor palinca produsă pentru consum propriu în limita a 50 de litri pe an.

CE a transmis Ungariei o opinie motivată, în iunie 2012, referitor la incompatibilitatea cu reglementările UE, însă autorităţile de la Budapesta nu au retras măsurile contestate, motiv pentru care Comisia a decis să recurgă la ultimul pas din procedura de infringement şi anume înaintarea cazului către Curtea Europeană de Justiţie, se arată într-un comunicat al executivului comunitar.

Accizele pentru alcool sunt reglementate la nivelul UE pentru a evita perturbări ale concurenţei pe piaţa internă, notează Comisia.

Astfel, Ungaria poate acorda o scutire de numai 50% din acciza normală pentru palinca produsă pntru consum propriu, în limita a 50 de litri anual.

Vezi si

Euro a atins marți cel mai scăzut nivel față de dolar din ultimii 20 de ani

Euro a atins marți cel mai scăzut nivel din ultimii aproape 20 de ani în …