Tuesday , April 16 2024

Comisia Europeana accepta reducerea treptata a deficitului bugetar propusa de Romania: Sub 3% pana la finele lui 2022

Ministrul Finantelor, Florin Citu

Comisia Europeana accepta reducerea treptata a deficitului bugetar propusa de Ministerul Finantelor Publice in procedura de deficit excesiv. CE a cerut ca Romania sa se incadreze sub tinta de 3% pana la finalul anului 2022, se arata intr-un comunicat de presa.

“In discutiile cu reprezentantii Comisiei Europene am subliniat angajamentul ferm al guvernului Romaniei pentru o politica fiscala responsabila si sustenabila, dar si faptul ca reducerea deficitului ar trebui sa se faca intr-o maniera care sa nu puna in pericol cresterea economica”, a declarat ministrul interimar al finantelor publice, Florin Citu.

Comisia Europeana propune o corectie a deficitului bugetar inregistrat de Romania in acord cu strategia fiscal-bugetara adoptata de Ministerul Finantelor Publice. Concret, Romania trebuie sa se incadreze sub tinta de 3% la finalul anului 2022.

Propunerea de recomandare a Consiliului Uniunii Europene urmeaza sa fie discutata si adoptata in reuniunea Consiliului Afaceri Economice si Financiare (ECOFIN) din 17 martie.

Conform propunerii, Consiliul UE ii recomanda Romaniei sa inainteze masuri pentru iesirea din procedura de deficit excesiv pana in 2022, traiectoria de ajustare fiind de 3,6% pentru 2020, 3,4% pentru 2021 si 2,8% pentru 2022, se mai arata in comunicatul MFP.

Procedura a fost declansata in contextul in care Romania a incheiat anul trecut cu un deficit estimat la 3,8% din PIB, peste nivelul de 3%, care este unul dintre criteriile definite in Protocolul din Tratatul de Functionare a Uniunii Europene.

In privinta celui de-al doilea criteriu, nivelul datoriei publice, acesta se situeaza in acest moment sub limita de 60% din PIB stipulata in Tratat.

ziare.com

Vezi si

FMI a revizuit în scădere, la 2,8%, estimările privind creșterea economiei românești

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest …