Tuesday , April 23 2024

Comercianţii trebuie să-şi adapteze soft-urile caselor de marcat pentru a înscrie CUI-ul pe bonuri

Comercianţii trebuie să-şi adapteze soft-urile aparatelor de marcat electronice pentru a înscrie pe bonurile fiscale codul unic de înregistrare al cumpărătorilor plătitori de TVA, dacă vor ca beneficiarii să poată deduce TVA pe baza bonului fiscal, cu valoarea sub 100 de euro.
Plătitorii de TVA pot deduce taxa pe valoare adăugată pe baza bonului fiscal pentru orice achiziţii de bunuri şi servicii, dacă fiecare bon are o valoare de maxim 100 de euro, inclusiv TVA, cu condiţia ca furnizorul să înscrie pe bonul fiscal codul unic de înregistrare (CUI) al beneficiarului, cu ajutorul aparatului de marcat electronic fiscal, potrivit normelor de aplicare a Codului Fiscal, intrate în vigoare la 14 martie.
Aceste prevederi sunt aplicabile inclusiv pentru livrarea de carburanţi auto pe baza de bonuri fiscale. De la aceeaşi dată şi-au încetat aplicabilitatea prevederile referitoare la justificarea deducerii TVA pentru carburanţii auto pe baza bonurilor fiscale, indiferent de valoarea acestora, în condiţiile în care erau ştampilate şi aveau înscrise denumirea cumpărătorului şi numărul de înmatriculare a autovehiculului.
Cursul de schimb utilizat pentru determinarea în euro a valorii bonului fiscal este cel din data emiterii bonului fiscal.
“În vederea aplicării noilor prevederi, orice comerciant care doreşte ca bonurile fiscale să poată constitui documente pentru deducerea TVA la beneficiari persoane impozabile înregistrate în scopuri de TVA pot să-şi adapteze soft-urile aparatelor de marcat electronice fiscale astfel încât să poată înscrie pe bonuri, cu ajutorul aparatului de marcat electronic fiscal, codul de înregistrate în scopuri de TVA al beneficiarului”, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice.
Comerciantul care nu au soft-uri adaptate va emite, la socilitarea cumpărătorului, factura pentru livrările de bunuri şi/sau prestările de servicii care să cuprindă toate elementele pervăzute de Codul Fiscal.
Chiar şi în situaţia în care comercianţii şi-au adaptat soft-urile şi pot insera CUI-ul pe bonul fiscal, iar cumpărătorul solicită suplimentar emiterea facturii, comerciantul are obligaţia să o emită, pe lângă bonul fiscal, potrivit legislaţiei.

Vezi si

Operatorii de transport rutier de mărfuri spun că au pierdut 2, 55 miliarde de euro în 2023, din cauza întârzierilor de la frontiere

Industria de transport rutier de mărfuri a pierdut anul trecut 2,55 miliarde de euro din …