Tuesday , April 23 2024

Comercianții de miere, obligați să afișeze țara de proveniență și dacă produsul este 100% natural

Președintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea Legii apiculturii, care prevede afișarea vizibilă a țării de origine a mierii, precum și dacă aceasta este 100% naturală sau în amestec cu siropuri, zahăr invertit, melasă sau alți îndulcitori.

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii apiculturii nr. 383/2013, informează Administrația Prezidențizlă.

Legea, inițiată în 2017 de mai mulți parlamentari PSD și ALDE, prevede, printre altele, afișarea vizibilă a țării de origine a mierii, precum și dacă aceasta este 100% naturală sau în amestec cu siropuri, zahăr invertit, melasă sau alți îndulcitori.

Inițiatorii atenționează că România este “invadată de miere adusă din import, uneori de calitate îndoielnică”.

“În România ar exista prețuri corecte la miere, dacă nu ar intra miere la jumătate de preț din alte țări, miere surogat care se amestecă cu mierea românească. Prin propunerea noastră legislativă, inițiem măsuri de stopare a amestecului mierii românești cu tot felul de falsuri care vin din import”, se mai arată în expunerea de motive.

Potrivit proiectului, apicultorii și comercianții vor fi obligați să afișeze vizibilă țara de origine sau locul de proveniență al mierii și produselor apicole, pentru mierea și produsele apicole provenite din UE sau țări terțe, amestecurile acestora cu produse va trebui menționat conform legislației europene în vigoare.

“Doar cei care folosesc în proporție de 100% miere și produse apicole ca materie primă pot folosi sintagma de <Produs natural> pe etichete. Dreptul de a înscrie pe eticheta produsului finit mențiunea <Produs românesc> va reveni obligatoriu doar celor care folosesc în proporție de 100% <Produs natural> provenind din exploatațiile apicole din România”, se mai arăta în proiect. (Mediafax)

Vezi si

Operatorii de transport rutier de mărfuri spun că au pierdut 2, 55 miliarde de euro în 2023, din cauza întârzierilor de la frontiere

Industria de transport rutier de mărfuri a pierdut anul trecut 2,55 miliarde de euro din …