Friday , October 7 2022

 Cifra de afaceri a IMM-urilor a scăzut în aprilie cu 25,7% față de luna martie

Cifra de afaceri a IMM-urilor a scăzut în aprilie cu 25,7% față de luna martie și cu 19,2% față de aceeași lună a anului trecut, arată barometrul IMM-urilor din țară lansat joi de SmartBill. Barometrul monitorizează evoluția cifrei de afaceri a peste 20.000 de IMM-uri din țară.

„Chiar dacă specificul firmelor nu generează o reprezentativitate de 100% pentru întreaga economie, considerăm că trendul pe care îl ilustrează platforma este foarte relevant și ne oferă o perspectivă realistă asupra impactului crizei. Urmărindu-l, putem observa impactul crizei asupra IMM-urilor, momentul în care economia începe să își revină și viteza cu care o va face”, spune Radu Hasan, Co-Fondator & CEO SmartBill, citat de Mediafax.

Cifra de afaceri scade semnificativ în ianuarie, un recul al perioadei de Sărbători, dar revine pe creștere puternică în februarie și martie, urmând o perioadă de relativă plafonare până în toamnă, când reîncepe creșterea. Acest trend se păstrează aproape identic și în 2017 și 2018, ani ce nu sunt ilustrați în pagina barometrului.

„În martie 2020 observam primele semne ale crizei, dar nu atât de ample pe cât ne-am fi așteptat. O explicație este că o bună parte dintre firmele din eșantion sunt din zona serviciilor, care se bazează pe contracte, iar facturarea se face, în general, după prestarea serviciilor. De asemenea, multe contracte de prestări servicii regulate includ o clauză de reziliere de 30 zile. Datorită acestor aspecte, este normal să vedem o întârziere a reflectării impactului crizei în volumul cifrei de afaceri. Pe acesta îl vom putea vedea doar în luna aprilie și ne așteptăm ca trendul să continue și în luna mai”, continuă Radu Hasan. (Mediafax)

Vezi si

Antreprenorii susțin majorarea salariului minim la 3.000 de lei, dar numai după ce dă colțu’ ierbii

Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii (CNIPMMR) susține majorarea salariului minim la 3.000 de …