Sunday , December 4 2022

China vrea să creeze o alternativă la Banca Mondială

bani

China a propus dublarea capitalului social, de la 50 de miliarde de dolari la 100 de miliarde, pentru crearea unei noi structuri financiare, care să concureze Banca Mondială (BM) şi Banca Asiatică de Dezvoltare (ADB), după cum a relatat miercuri Financial Times, citând surse bine informate, potrivit Ria Novosti.

Instituţiile financiare internaţionale existente, conform Beijingului, s-ar află sub o influenţă prea puternică a SUA şi nu oferă Chinei suficientă libertate de acţiune.

Aproximativ 22 de state, inclusiv câteva ţări bogate din Orientul Mijlociu, şi-au manifestat deja interesul pentru crearea acestei noi bănci, intitulată provizoriu Banca asiatică pentru investiţii de infrastructură (Asian Infrastructure Investment Bank, AIIB). Aceasta ar urma să fie inaugurată la sfârşitul anului 2014.

Se preconizează ca într-o primă etapă, AIIB să se preocupe de crearea unui nou ‘Drum al Mătăsii’, vechea rută comercială care a legat odată China de Europa.

Printre proiecte figurează construcţia căii ferate Beijing-Bagdad, la realizarea căreia ar urma să fie utilizate, în principal, credite provenind din China.

Beijingul consideră că nu are posibilitatea de a realiza ceea ce doreşte nici în cadrul Băncii Mondiale şi nici al FMI, de aceea doreşte să-şi creeze propria ‘Banca Mondială’ pe care să o poată controla. În Asia există un mare interes pentru acest proiect, dar China intenţionează să-l promoveze chiar şi în cazul în care acest sprijin ar lipsi, afirmă un expert citat de publicaţia Financial Times, citată de Ria Novosti.

Banca Asiatică de Dezvoltare, în care rolurile principale revin SUA şi Japoniei, nu este considerată de China drept o alternativă la Banca Mondială sau FMI.

Ţinând cont de prognozele ADB, conform cărora Asia ar avea nevoie de cel puţin 800 miliarde de dolari de investiţii în infrastructură până în 2020, China ar putea să ocupe o nişă liberă – ADB oferă credite în infrastructură doar în valoare de 10 miliarde de dolari anual.

 

 

Vezi si

Ce băuturi preferă românii de sărbători

 Pe primul loc în preferințele românilor, la băuturi non-alcoolice, se află cafeaua, urmată de apa …