Sunday , July 21 2024

Cheltuielile cu salariile bugetarilor au crescut cu 21% la cinci luni din 2024

 Unde se duc banii bugetului. Cheltuielile cu salariile bugetarilor au crescut cu 21% la cinci luni din 2024, mult peste programarea de la început de an, care prevedea o creștere de numai 11%, relatează Ziarul Financiar. Cu cele mai mici încasări din taxe din Uniunea Europeană, România are a patra cea mai mare cheltuială cu bugetarii ca alocare din totalul cheltuielilor guvernamentale.

Așa cum arată evoluția finanțelor publice la cinci luni din an, chel­tuiala bugetului cu salariile bugetarilor va sări de 150 mld. lei în 2024, chiar dacă, până la finalul anului, nu ar mai fi majorări de salarii în sectorul public. Spre comparație, acum 10 ani, în 2015, guvernul a cheltuit cu salariile bugetarilor 52 mld. lei.

Creșterea cheltuielilor de personal la 150 mld. lei din 2024 vine ca urmare a faptului că guvernul cheltuiește mai mult decât și-a bugetat cu aceste salarii și, numai în ianuarie-mai 2024, plățile pentru salariile bugetarilor au crescut cu 21% față de aceeași perioadă din anul trecut. Or, la final de 2023, când guvernul Ciolacu și-a făcut socotelile pentru anul care urmează, cheltuielile de personal erau programate să crească cu 11%, adică dublu față de rata inflației.

Ce nu a prevăzut guvernul, cel puțin din punctul de vedere al bugetării, au fost creșterile de salarii din sistemul public care au urmat în 2024. Erau indicii încă din 2023, când sindicatele, care reprezentau sute de mii de angajați din Ministerul de Interne, Ministerul Sănătății, spitale sau companii de stat, protestau, intrau în grevă sau amenințau cu grevă pentru salarii mai mari. Într-un an în care electoratul este chemat la urne pentru toate alegerile posibile, guvernul a stins tensiunile din rândul angajaților bugetari, în număr total de 1,3 milioane, și a aprobat majorări de salarii.

Astfel, cheltuielile au crescut cu un ritm aproape dublu față de bugetare și, inevitabil, vor fi mai mari de 150 mld. lei în acest an.

Ca sumă, cheltuiala cu salariile angajaților din domeniul public este triplă în 2024 față de acum 10 ani. Este drept însă că, privită ca pondere în total cheltuieli, plata angajaților bugetari este doar cu un procent mai mare: 22,5%, față de 21,4%.

În perioada boomului 2017-2019, salariile bugetarilor ajunseseră la aproape 28% din totalul cheltuielilor statului, însă în anii de după pandemie mai multe categorii de bugetari au avut salariile înghețate. Din 2022, dar mai ales în 2023 și acum în 2024, salariile bugetarilor au crescut din nou mai repede decât cheltuielile totale ale bugetului și mai repede decât PIB-ul.

Prin comparație cu alte țări europene, România se află pe locul patru în ceea ce privește cele mai mari cheltuieli de personal ca pondere în total cheltuieli bugetare, conform datelor din 2022 ale Fondului Monetar Internațional (FMI). În față sunt Cipru, Malta și Irlanda, care alocă peste 25-30% din cheltuieli pentru bugetari.

Problema României este însă povara cheltuielilor în raport cu veniturile. Pentru că România a adunat în 2022, cele mai recente date agregate ale Comisiei Europene, numai 28% din PIB ca venituri din taxe, impozite și contribuții, pe când media europeană este la 41%, iar alte țări, precum Franța sau Belgia colectează la buget din taxe și impozite peste 45% din PIB. România a rămas și în 2022 pe ultimul loc în Uniunea Europeană penultimul loc în teorie la acest capitol, înaintea Irlandei.

În practică, însă, Irlanda are un PIB umflat puternic de companiile din tehnologie care au sediul european în Dublin și care distorsionează datele raportate la PIB.

În consecință, practic, cu cele mai mici încasări din taxe din Uniunea Europeană, România are a patra cea mai mare cheltuială cu bugetarii ca alocare din totalul cheltuielilor guvernamentale, iar procentul, cel puțin în 2024, este în creștere. (Mediafax)

Vezi si

Ministrul Finanțelor spune că nu s-au purtat discuții pentru creșterea impozitului pe venit la 16%, nici pentru creșterea TVA

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, susține că la nivelul Ministerului Finanțelor nu s-au purtat niciun fel …