Friday , March 24 2023

CFR Marfa disponibilizeaza masiv. Mii de angajati pleaca acasa

cfr marfa

Transportatorul feroviar de stat CFR Marfa a disponibilizat pana in prezent 2.296 de salariati, cei mai multi de la sucursala Banat – Oltenia (622), din totalul de 2.500 de persoane care sunt concediate in acest an, efectivul companiei numarand in prezent 6.561 de angajati.

Pana in acest moment au fost operate concedieri la sucursalele Muntenia – Dobrogea (570 salariati), Banat – Oltenia (622 salariati), Transilvania (540 salariati), Moldova (291 salariati), Centrul de Intretinere si Reparatii Vagoane (207 salariati) si structura centrala CFR Marfa (66 salariati), potrivit informatiilor transmise de companie.

“Procesul de disponibilizare se va incheia la data plecarii ultimului salariat vizat a fi disponibilizat. Pot aparea diferite situatii datorita carora concedierea colectiva sa nu aiba un termen precis de finalizare (salariati cu contracte individuale de munca suspendate din diferite motive, salariati care si-au depus dosarul de pensionare si urmeaza sa le soseasca decizia de pensionare) “, au precizat reprezentantii CFR Marfa.

Ministerul Transporturilor a solicitat, printr-un proiect lansat recent in dezbatere, rectificarea bugetului de venituri si cheltuieli CFR Marfa din acest an, in varianta revizuita veniturile fiind aceleasi, respectiv 1,117 miliarde lei, dar cheltuielile mai mari cu 58 milioane lei, din cauza inceperii cu intarziere a concedierilor colective.

Reprezentantii CFR Marfa au comunicat ca, potrivit HG 942/2013 privind aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli pe anul 2014 al companiei, incepand cu luna martie urmau sa fie concediati 2.500 salariati.

Bugetul de venituri si cheltuieli al companiei pentru acest an, aprobat de Guvern in luna noiembrie a anului trecut, prevede venituri de 1,117 miliarde lei, cheltuieli de 1,035 miliarde lei si un profit brut de 82 milioane lei. Compania estima ca va incheia acest an cu 6.376 de salariati, urmand ca astfel sa renunte la 2.500 de angajati, echivalentul a 30% din personal.

In varianta revizuita a bugetului de venituri si cheltuieli avansata de Ministerul Transporturilor, veniturile au ramas neschimbate, insa cheltuielile sunt de 1,093 miliarde lei, mai mari cu 58 milioane lei, profitul brut fiind diminuat corespunzator, la 23,69 milioane lei.

Potrivit variantei revizuite a bugetului, compania estimeaza ca va incheia anul 2014 cu 6.476 angajati, cu 100 peste decat numarul prevazut in bugetul initial.

Guvernul s-a angajat fata de FMI la o restructurare masiva a companiei CFR Marfa si continuarea procesului de privatizare cu un investitor strategic, dupa ce procedura de cedare a 51% din actiuni a esuat anul trecut.

Vezi si

Noile ghiduri pentru programele Rabla Clasic şi Rabla Plus. Din 24 martie încep înscrierile pentru persoane fizice

Persoanele fizice se pot adresa, începând din 24 martie, la ora 10:00, producătorilor validaţi, în …