Friday , September 30 2022

Câţi bani îţi ia banca într-un an dacă ai SALARIUL PE CARD. Topul comisioanelor de retragere şi administrare

 

card

Românii preferă banii ”cash”, însă mulţi dintre ei îşi încasează salariile pe card, o parte din ei rămând în vistieria băncilor sub formă de comisioane de administrare şi retragere. De exemplu, dintr-un salariu de 2.000 de lei încasat pe card, un român lasă la bancă anual comisioane de administrare şi de retragere cuprinse între 60 de lei şi 200 de lei, reiese dintr-o analiză gândul. În primele nouă luni ale anului trecut, posesorii de carduri au retras circa 19 miliarde de euro de la bancomate.

Astfel, unele bănci percep atât comision de administrare pentru card, cât şi pentru contul curent de care este legat. Altele practică un comision de retragere de la ATM atât în reţeaua proprie, cât şi la bancomatele altor instituţii. Mai mult, comisionul de interogare al soldului este perceput de opt dintre cele mai mari zece bănci de pe piaţă.

gândul. a calculat ce comisioane anuale plăteşte un client care îşi ia salariul pe card, fără a avea un produs special de acest tip. Comparaţia s-a făcut pornind de la un venit lunar de 2.000 de lei. Totodată, au fost luate în calcul un număr mediu de 24 de retrageri, a câte 1.000 de lei, dintre care 18 de la ATM-urile băncii care a emis cardul şi 6 de la bancomatele altor instituţii.

În ceea ce priveşte comisioanele de interogare a soldului, estimarea s-a făcut pornind de la ideea că acesta este verificat de 12 ori pe an, dintre care doar de două ori de la bancomatele din reţelele altor bănci.

Topul băncilor cu cele mai mari comisioane

Clienţii UniCredit Ţiriac Bank, BRD şi BCR sunt cei mai dezavatajaţi din punct de vedere al comisioanelor pe care le plătesc anual. Acestea se ridică la peste 200 de lei în cazul unor carduri de debit clasice.

La polul opus se află CEC Bank şi Banca Transilvania, unde comisioanele anuale nu depăşesc 100 de lei.

Plata cu cardul vs. cash

Numărul cardurilor de debit în circulaţie se ridica, la nivelul lunii septembrie, la peste 11,7 milioane, în creştere cu 7,5% faţă de aceeaşi perioadă din 2012. Totodată, reţeaua de ATM-uri a băncilor din România era de circa 10.850 de unităţi.

Românii au retras în trimestrul trei din 2012 circa 29,4 miliarde de lei de pe cardurile de debit, echivalentul a 6,6 miliarde de euro, potrivit celor mai recente date ale Băncii Naţionale a României (BNR).

Posesorii de carduri bancare preferă în continuare să folosească banii cash, în defavoarea tranzacţiilor de plată cu cardul, reiese din datele Băncii Naţionale. Numărul retragerilor de numerar l-a depăşit pe cel al plăţilor prin POS cu circa 14 milioane în cel de-al treilea trimestru al anului trecut, în timp ce valoarea retragerilor a depăşit de 5,5 ori valoarea tranzacţiilor electronice.

În total, în primele nouă luni ale anului trecut, românii au scos de pe carduri circa 84,4 miliarde de lei (echivalentul a 19 miliarde de euro, la un curs mediu de 4,4190 lei/euro).

Câştigul băncilor, dacă luăm în considerare un comision mediu de 0,2%, a fost de circa 168,9 milioane de lei, echivalentul a 38,2 milioane de euro.

 

Comisioanele BCR

Comisioanele BRD

Comisioanele Băncii Transilvania

Comisioanele Raiffeinsen Bank

Comisioanele Alpha Bank

Comisioanele UniCredit Ţiriac Bank

Comisioanele Bancpost

Comisioanele Volksbank

Comisioanele CEC Bank

Comisioanele ING

Vezi si

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului pune în dezbatere publică proiectul schemei de ajutor de stat HoReCa 2

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT) pune în dezbatere publică proiectul schemei de ajutor de stat …