Wednesday , September 28 2022

Cadariu: Voucherele de vacanță în mediul privat pot ajunge la șase salarii minime pe economie; întreaga sumă e deductibilă

Valoarea voucherelor de vacanță pentru mediul privat poate ajunge până la șase salarii minime pe economie, întreaga sumă poate fi deductibilă și nu se plătesc contribuții sociale pentru contravaloarea lor, a declarat, luni, la evenimentul Forumul Business organizat la Pitești, ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Daniel Cadariu.


“Am adoptat în luna decembrie acea ordonanță de urgență privind voucherele de vacanță pentru angajații din sectorul bugetar, ceea ce înseamnă pentru domeniul turistic o infuzie de capital de aproximativ 300 milioane de euro. Sunt aproximativ un milion de salariați la stat. Însă, inclusiv în anul 2021, prevederea legală privind acordarea voucherelor de vacanță pentru angajații din sectorul privat a fost valabilă și funcționează și acum. Mai este un lucru. Acestea nu sunt limitate la suma de 1.450 lei. Este bine să facem cu toții publică această informație, pentru că poate fi una dintre metodele de a stimula, din punct de vedere al agenților economici, stabilitatea forței de muncă. Vouchere de vacanță pentru mediul privat pot merge până la 6 salarii minime pe economie și nu am renunțat la acele deduceri fiscale. Agenții economici au beneficii. Întreaga sumă poate fi deductibilă, plus că nu se plătesc contribuții sociale pentru contravaloarea lor”, a spus Cadariu.
În ceea ce privește relansarea turismului din România, ministrul de resort a subliniat că unul dintre programele avute în vedere pentru 2022 este de stimulare a incomingului.
“Este o noutate problema războiului de la vecinii noștri, însă aș vrea să vă dau câteva cifre. În 2019, atunci când a fost anul de vârf al turismului din România, lucrurile stăteau în felul următor: 10 milioane și jumătate de turiști români și 2,7 milioane de turiști străini. După doi ani de pandemie și o scădere bruscă, abruptă în cursul anului 2020, în anul 2021 activitatea turistică și-a revenit în bună măsură, mai ales în ceea ce privește numărul de turiști români. Am ajuns la 8,4 milioane. E drept, pe componenta turiști străini revenirea a fost ceva mai mică, de la 2,7 milioane la doar 840.000. Este și acesta un motiv pentru care avem în vedere unul din multele programe pentru anul curent, care să se adreseze exact acestei probleme, și mă refer la acel program pentru stimularea incomingului, pentru că, am spus noi și așa este corect, orice turist străin care ajunge în România reprezintă un export de servicii turistice”, a explicat Daniel Cadariu.
În viziunea oficialului, turismul din România are un mare avantaj, “mai exact, avem activitate pe întreaga perioadă a anului”.
“Avem diverse forme de turism, cum ar fi cel estival, de litoral, turism montan, agroturism, ecoturism și așa mai departe. Avem, mai nou, și acel turism festivalier. Este vorba despre acele mari festivaluri care s-au putut desfășura până în 2019. Mă refer la UNTOLD, Neversea și altele. Sunt încrezător! Am convingerea că în 2022 putem egala acele cifre pe care le-am prezentat, din cursul anului 2019”, a menționat demnitarul.
Referitor la zona de antreprenoriat, Daniel Cadariu a oferit câteva detalii despre Programul Start-Up Nation.
“Există trei lucruri noi. Nu mai punctăm numărul de salariați pentru că în prea multe cazuri, în primele două ediții, s-a mers pe numărul maxim de 6 salariați, iar sumele s-au dus pe salarii și dări de salarii. Vom introduce o cofinanțare, care va varia între 5 și 15% pentru a responsabiliza odată în plus beneficiarii. Pentru acei beneficiari care nu au suma de cofinanțare, pentru a-i putea ajuta, am încheiat o convenție cu FNGCIMM, care să le asigure garantarea acelor credite pentru a asigura cofinanțarea. Însă, forma finală a programului, pe care l-am și ridicat în dezbatere publică săptămâna trecută, va rezulta în urma dialogului cu cei din mediul de afaceri. Orice program trebuie să ajungă la destinatar așa cum îl așteaptă el, nu cum îl vedem noi din minister. Ne propunem undeva în orizontul lunii aprilie-mai să înceapă sesiunea de depunere de cereri de finanțare. În aceste momente suntem în așteptarea celor de la STS, pentru că acest program va fi derulat pe platforma IMM Recover. Platforma este proprietatea ministerului, dar este gestionată de STS. Cei de la STS au niște urgențe generate de PNRR”, a apreciat ministrul de resort.
Pe tema șomajului tehnic, ministrul a afirmat că aceasta va reprezenta una dintre măsurile ce vor fi adoptate în cursul acestui an “pentru a veni în sprijinul antreprenorilor români”.
“Vine în continuarea a ceea ce se va întâmpla săptămâna aceasta. Vom adopta în ședința de Guvern acea ordonanță prin care să asigurăm pe o perioadă de un an de zile protecția mediului de afaceri prin ceea ce înseamnă prețurile la energie electrică și gaze naturale, un lucru absolut necesar. Pe lângă aceasta, se adaugă cele 12 programe, ne propunem noi, pe care să le derulăm în cadrul ministerului. Toate sunt destinate antreprenorilor care trec într-o perioadă destul de dificilă; după doi ani de pandemie, după aceste prețuri crescute la energie și mai ales după ceea ce se întâmplă la vecinii noștri din nord”, a spus Cadariu.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, Daniel Cadariu a participat, luni, la Forumul Business, alături de Alina-ștefania Gorghiu – vicepreședinte al Senatului, Alin Chitu – secretar de stat în cadrul Ministerului Finanțelor, Cătălin Boboc – secretar de stat în Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, și Constantin Nancu – director general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM). (Agerpres)

Vezi si

Ultima sesiune pentru programele Rabla și Rabla plus va începe pe 30 septembrie

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) anunță că ultima sesiune de înscriere în cadrul programelor „Rabla” …