Friday , May 24 2024

Câciu: Ne menținem orientarea de a adera la zona euro în 2029; îmi doresc să fie 2026

Planul de aderare la zona euro cuprinde ca orizont anul 2029, însă ar putea fi 2026 dacă Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) va fi implementat în totalitate, a declarat, joi, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, la un eveniment de specialitate.


“Planul de aderare la zona euro cuprinde ca orizont anul 2029. Îl menținem. Ceea ce îmi doresc este să fie 2026. Pentru asta toți trebuie să facem un efort, să facem reformele din PNRR și să avem PNRR-ul îndeplinit 100%. Eu cred că România, dacă ar aplica acest Plan Național de Redresare și Reziliență, și ar avea o absorbție mai rapidă de fonduri europene, în 2026 ar avea elemente de convergenta reală, dar și nominală, astfel încât să poată să înceapă să intre în anticamera zonei euro”, a menționat Adrian Câciu, la conferința “Romanian Business & Investment Roundtable”.
El a subliniat că, din perspectiva convergenței reale, se menține orientarea de a adera la zona euro în anul 2029.
“Din punctul meu de vedere, dacă Planul Național de Redresare și Reziliență se va implementa în totalitatea sa, noi putem să grăbim această accedere mai devreme de 2029, pentru că vom avea și criterii de convergență nominală îndeplinite, dar mai ales vom crește partea de convergență reală în sensul de putere de cumpărare economică în primul rând, dar și individuală, la un nivel rezonabil și sustenabil pentru ceea ce înseamnă mediile europene. Provocările, să știți că sunt, dar suntem mult mai stabili decât în martie anul trecut, când eram la câteva zile de la declanșarea conflictului – și cvasi-totalitatea decizionalilor erau prudenți în a aborda prezentul și viitorul”, a adăugat Adrian Câciu.
Cea de-a treia ediție a Conferinței “Romanian Business & Investment Roundtable” a avut loc la București, în perioada 15 – 16 martie, și a inițiat o serie de dezbateri pe teme ce au vizat perspectivele macroeconomice în România și în Europa.  (Agerpres)

Vezi si

Peste o treime dintre angajații din construcții au salarii cuprinse între 4.500 și 7.000 de lei

Peste o treime dintre angajații din construcții au salarii cuprinse între 4.500 și 7.000 de …