Saturday , November 26 2022

Bursele europene, în picaj de teama unui vot pro-Brexit

brexit

Riscul unui vot pro-Brexit la referendumul care va avea loc săptămâna viitoare în Marea Britanie continuă să aibă un efect negativ asupra burselor europene, care sunt în scădere pentru a şasea şedinţă consecutiv, relatează news.ro, care citează MarketWatch.

Indicele Stoxx Europe 600 este în declin cu 1,1%, toate componentele industriale având o tendinţă descendentă.

Bursele europene au fost agitate joi, după ce Rezerva Federală (Fed) a SUA a redus estimările referitoare la creşterea economiei americane în 2016 de la 2,1% la 2%, banca centrală indicând şi că dobânzile vor creşte mai lent, relateaza  news.ro.

“De obicei, acţiunile cresc dacă Fed continuă politica relaxată, dar nu şi astăzi. Pun sub semnul întrebării strategia Fed. Reducerea estimărilor de creştere economică, chiar dacă doar cu 0,1 puncte procentuale, nu este un lucru bun”, a declarat Naeem Aslam, analist la Think Forex UK.

Preşedintele Fed, Janet Yellen, a spus miercuri că referendumul din Marea Britanie a fost un factor luat în calcul în decizia de a nu modifica dobânzile.

Un nou sondaj de opinie, publicat joi de firma Ipsos Mori, a arătat un transfer de 6 puncte procentuale de la britanicii care vor rămânerea în UE la cei care vor ieşirea.

După publicarea sondajului, lira sterlină a scăzut la cel mai redus nivel din ultimele 2 luni faţă de euro. La oratransmiterii ştirii, lira este în declin cu 0,3%, de la 1.4204 dolari pe unitate la 1,4161 dolari pe unitate.

Aurul este în urcare cu 1,8%, la peste 1.300 dolari uncia.

Randamentul obligaţiunilor germane pe termen de 10 ani este în declin cu 0,01 puncte procentuale, la 0,0022%.

Cel mai afectat este sectorul financiar.

Acţiunile Credit Suisse sunt în scădere cu 4,6%, iar UBS cu 2%. Banca Elveţiei a anunţat că cele mai mari două bănci din ţară trebuie să îşi majoreze capitalul cu câte 10 miliarde de franci.

Şi titlurile altor bănci evoluează în scădere. AcţiunileBanco Comercial Portugues sunt în declin cu 5,24%, Banco Popular Espanol cu 4,16%, Commerzbank cu 3,98%, iar Banca Monte dei Paschi di Siena cu 3,15%.

Indicele german DAX 30 este în coborâre cu 0,72%, CAC 40 al bursei din Paris cu 0,82%, FTSE MIB al bursei din Milano cu 1,55%, iar IBEX al bursei din Madrid cu 1,38%. La Londra, indicele FTSE 100 scade cu 0,54%.

Euro este în urcare cu 0,1%, la 1,1279 dolari pe unitate.

 

Vezi si

O companie din România va construi cele 3 loturi ale Autostrăzii Focşani-Bacău (A7)

Contractele pentru execuţia celor trei loturi ale Autostrăzii Focşani-Bacău au fost câştigate de un constructor …